13.10.2017 Pirot

Mladi umetnik Dušan Đurić oslikava fasadu zgrade Istorijskog arhiva

Mladi umetnik Dušan Đurić oslikava fasadu zgrade Istorijskog arhiva Foto: Beta / Zoran Panić
Mladi pirotski umetnik Dušan Đurić (22), motivima sa šara pirotskog ćilima oslikava zadnji deo fasade zgrade Istorijskog arhiva u Pirotu u samom centru grada a koja je često bila na meti onih koji su je uništavali crtanjem grafita s različitim sadržajima i porukama.

Na fasadi će biti tradicionalne šare ćilima kao deo kulturne baštine ovog grada.

Zgrada Arhiva je izgrađena pre 11 godina, a oslikavanje fasade finansira ta ustanova.

"Za mene je ovo poseban izazov da na ovako velikom prostoru i zidu koji je bio išaran, uradim nešto što će krasiti fasadu Arhiva. Ideja je potekla u dogovoru sa direktorkom Arhiva da na zgradi koja čuva istoriju grada prikažemo samo deo naše bogate tradicije a ćilim to svakako zaslužuje", rekao je Beti Đurić.

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Ivane Kostadinović, na ovaj način žele da doprinesu uređenju i ulepšavanju grada.

"Često smo govorili u šta se sve dešavalo u dvorištu Arhiva i kako je narušavana fasada. Pronašli smo način da saniramo fasadu i da je ulepšamo. Ovo je ujedno poruka mladim ljudima našeg grada da treba čuvati grad i sve ono što se stvara", kazala je ona.

Prema njenim rečima, Istorijski arhiv čuva arhivu bogate istorije Pirota i čitavog okruga.

"Našli smo zanimljiv način da motivima sa pirotskopg ćilima oslikamo fasadu", rekla je ona i dodala da je u planu da se oplemeni i zid dvorišta te ustanove kulture.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Uginula gorila Koko, koja se sporazumevala znakovnim jezikom Uginula gorila Koko, koja se sporazumevala znakovnim jezikom

  Gorila Koko koja je umela da se s ljudima sporazumeva znakovnim jezikom, uginula je, saopšteno je danas.

 • Hiljade gledale izlazak sunca u Stounhendžu za najduži dan Hiljade gledale izlazak sunca u Stounhendžu za najduži dan

  Više hiljada ljudi okupilo se pred zoru kod Stounhendža, na jugu Engleske, kako bi obeležili letnji solsticij, najduži dan u godini na severnoj Zemljinoj hemisferi.

 • Pol Makartni najavio novi album, objavio dva singla Pol Makartni najavio novi album, objavio dva singla

  Bivši Bitls Pol Makartni najavio je da će 7. septembra izaći njegov 17. solo album "Egypt Station" koji je opisao kao muzičko putovanje, a objavio je dva singla sa tog albuma "Come on to me" i "I don't Know".

 • Danas je Međunarodni dan joge Danas je Međunarodni dan joge

  U svetu će danas biti obeležen Međunarodni dan joge, 21. jun, koji su ustanovile Ujedinjene nacije (UN).

 • Danas počinje leto Danas počinje leto

  Leto na severnoj zemljinoj hemisferi počinje danas u 12.07 časova.

 • Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik

  Jezik tinosaurusa reksa, poznatog kao Ti reks (T-Rex) bio je zalepljen za usnu duplju u čeljusti, kao kod aligatora, saopštili su večeras naučnici posle istraživanja fosila na severu Kine, a njihovo otkriće govori da su animacije i skulpture u muzejima o tom dinausurusu pogrešne.

 • Višnja jača kapilare Višnja jača kapilare

  Samo šaka višanja dnevno može da učini da lakše podnosite fizički napor i da otklonite bolove u mišićima i zglobovima. Medicinska istraživanja pokazala su da je ishrana ovim voćem korisna i u sprečavanju srčanih oboljenja, artritisa i kancera.

 • Vežbajte i u trudnoći Vežbajte i u trudnoći

  Održavanje dobre fizičke forme i kondicije preduslov je dobrog zdravlja i u trudnoći. Da bi uslovi rekreacije u trudnoći bili idealni, najbolje je da bude pod stručnim nadzorom profesionalaca i uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću, ali ako trudnoća teče uredno, moguće je da se vežba i u kućnim uslovima.

 • Herpes ne smete prikrivati šminkom Herpes ne smete prikrivati šminkom

  Širenje infekcije po licu, nakon pojave herpesa na usnama, nije retka pojava ukoliko se "groznica" ne tretira pravilno. Kada je lečenje neadekvatno, plikovi se dodiruju rukama ili pacijent pokušava prekriti herpes šminkom, može da dođe do pogoršanja stanja i širenja infekcije u predelu lica, oko ušiju i nosa.

 • Instagram prešao prag od milijardu korisnika Instagram prešao prag od milijardu korisnika

  Društvena mreža Instagram saopštila je večeras da je prešla prag od jedne milijarde korisnika koji na tom sajtu dele fotografije i video snimke.

 • Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče

  Toplo vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina.

 • Australijanke brže stare Australijanke brže stare

  Koliko štete sunce nanosi mladosti i lepoti, pokazuje novo istraživanje koje donosi neverovatan zaključak - Australijanke stare i do 20 godina brže nego žene u Evropi.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side