13.10.2017 Pirot

Mladi umetnik Dušan Đurić oslikava fasadu zgrade Istorijskog arhiva

Mladi umetnik Dušan Đurić oslikava fasadu zgrade Istorijskog arhiva Foto: Beta / Zoran Panić
Mladi pirotski umetnik Dušan Đurić (22), motivima sa šara pirotskog ćilima oslikava zadnji deo fasade zgrade Istorijskog arhiva u Pirotu u samom centru grada a koja je često bila na meti onih koji su je uništavali crtanjem grafita s različitim sadržajima i porukama.

Na fasadi će biti tradicionalne šare ćilima kao deo kulturne baštine ovog grada.

Zgrada Arhiva je izgrađena pre 11 godina, a oslikavanje fasade finansira ta ustanova.

"Za mene je ovo poseban izazov da na ovako velikom prostoru i zidu koji je bio išaran, uradim nešto što će krasiti fasadu Arhiva. Ideja je potekla u dogovoru sa direktorkom Arhiva da na zgradi koja čuva istoriju grada prikažemo samo deo naše bogate tradicije a ćilim to svakako zaslužuje", rekao je Beti Đurić.

Prema rečima direktorke Istorijskog arhiva Ivane Kostadinović, na ovaj način žele da doprinesu uređenju i ulepšavanju grada.

"Često smo govorili u šta se sve dešavalo u dvorištu Arhiva i kako je narušavana fasada. Pronašli smo način da saniramo fasadu i da je ulepšamo. Ovo je ujedno poruka mladim ljudima našeg grada da treba čuvati grad i sve ono što se stvara", kazala je ona.

Prema njenim rečima, Istorijski arhiv čuva arhivu bogate istorije Pirota i čitavog okruga.

"Našli smo zanimljiv način da motivima sa pirotskopg ćilima oslikamo fasadu", rekla je ona i dodala da je u planu da se oplemeni i zid dvorišta te ustanove kulture.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Festival Srpske Trpeze
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side