03.09.2017 SAD

Misteriozni signali iz daleke galaksije posvađali naučnike

Misteriozni signali iz daleke galaksije posvađali naučnike Foto: pixabay
Misteriozni radio-signali nedavno zabeleženi iz galaksije FRB 121102 udaljene tri milijarde svetlosnih godina od Sunčevog sistema pokrenuli su debatu među naučnicima o mogućnosti postojanja NLO objekta kao izvora signala.

Naučnici, koji trenutno učestvuju u projektu "Breakthrough Listen", došli su do ovog otkrića zahvaljujući tome što su znali gde i šta treba da traže. Ranije teorije uključivale su primordijalne crne rupe, sudar neutronskih zvezda, ali i vanzemaljske civilizacije. Ipak, naučnici još ne znaju sa sigurnošću šta izaziva ovu pojavu.

"Bilo da je reč o radio talasima poslatim vanzemaljskim tehnologijama ili ne, ovaj projekat nam pomaže da pomeramo granice u razumevanju univerzuma oko nas”, rekao je vođa projekta “Breakthrough Listen” za Guardian.

Reagujući na vest, naučna novinarka Nacional Geographic-a Nađa Drejk napisala je na Tviteru: „Objašnjavati trenutnu misteriju kao potencijalno delo vanzemaljaca je lenjost“.

"Neobične stvari se mogu dešavati u svemiru i biti zanimljive/fascinantne/intrigirajuće, a da ih pripisujemo vanzemaljcima!”, dodala je ona.

Domaćin i producent Xploration Outer Space Emili Kalandreli je drugačijeg mišljenja.

"Ja se ne slažem sa ovim. Smatram da ovaj argument ignoriše činjenicu da većinu populacije zanimaju vanzemaljci a ne, recimo, neutronske zvezde".

"Ako pričamo o Breaktrough Listen projektu, čini se kao da izostavljamo informacije ako ne spominjemo vanzemaljce", dodala je ona.

Ono što je još neobičnije jeste to što je poslednja serija bleskova zabeležena prošle godine u isto vreme - krajem avgusta i početkom septembra.

"Ova slučajnost nas je vrlo iznenadila. Da li su šanse da primetimo snažne radio-talase veće u određeno doba godine, kada određeni elementi u svemiru dospeju opet u isti položaj? Ko zna", rekao je Šami Čaterdži sa Univerziteta Korel.

Naučnici će se sada koncentrisati na istraživanje magnetara, enormno gustih ostataka zvezda koje su prethodno eksplodirale, sa ekstremno jakim magnetnim poljem.

autor: JU izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evo koliko treba da vežbate da biste skinuli pola kilograma Evo koliko treba da vežbate da biste skinuli pola kilograma

  Da biste skinuli višak kilograma, lepo izgledali i bili zdravi neophodni su treninzi snage, kardio treninzi i, naravno, izbalansirana ishrana. Ali, svakako da želite da znate koliko vam kardio treninga treba kako biste smršali? Ovoga puta ćemo biti vrlo precizni i otkriti vam – koliko treba da trenirate kako biste za nedelju dana izgubili pola kilograma.

 • Recite stop zanokticama i uz tri koraka regenerišite svoje ruke Recite stop zanokticama i uz tri koraka regenerišite svoje ruke

  Pranje suđa bez rukavica i čišćenje doma moglo bi da ostavi neugodne posledice na vašim rukama, ako im s vremena na vreme ne priuštite malo dubinske nege. Pravilna nega ruku, noktiju i kožice oko tih rožnatih delova prsta sprečiće nastanak neugodnih zanoktica.

 • Motivacione rečenice uspešnih ljudi Motivacione rečenice uspešnih ljudi

  Svima nam je ponekad potrebno instant podizanje samopouzdanja, a mi vam otkrivamo kako da sebi obezbedite uspeh na duže staze. Evo koje tri rečenice najčešće izgovaraju uspešni ljudi:

 • Ostanite vitki i posle leta Ostanite vitki i posle leta

  Nutricionista Anita Alterov kaže da se nakon završetka letnje sezone dosta smanjuje izbor svežih namirnica koje su zaslužne za održavanje dobre linije

 • Povrće koje uklanja simptome gripa za samo 24 sata Povrće koje uklanja simptome gripa za samo 24 sata

  Upaljeno grlo, curenje nosa i kijanje simptomi su gripa koji počinju da se javljaju svakoge godine, otprilike u ovo vreme, i ostaju među nama negde do aprila naredne godine.

 • Letelica NASA približiće se Zemlji na putu ka asteroidu Letelica NASA približiće se Zemlji na putu ka asteroidu

  Letelica američke svemirske agencije Osiris-Rex za izučavanje asteroida danas će se približiti Zemlji na putu ka asteroidu Benu s kojeg treba da uzme uzorke.

 • Punih 50 godina od prvog bankomata Punih 50 godina od prvog bankomata

  Bankomati, mašine iz kojih može da se podiže novac, uvedeni su pre 50 godina. Te nekad neobične mašine sada su svuda i verovatno će i dalje dugo biti potrebne uprkos velikim promenama u načinima plaćanja na svetu.

 • Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras najavljuje 51. Bitef Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras najavljuje 51. Bitef

  Čuvena Britanska pozorišna trupa Forced Entertainment večeras će predstavom Quizoola! najaviti 51. Bitef u Bitef teatru sa početkom u 18 časova.

 • Čučnjevi podstiču testosteron Čučnjevi podstiču testosteron

  Vežbe čučnjeva su odličan način da ojačate noge i donji deo tela, a utiču pozitivno i na druge mišiće, pre svega stomačne i to donje koje je inače teško definisati i osloboditi masnih naslaga.

 • Kako dobro dete postane loš čovek Kako dobro dete postane loš čovek

  Sve počinje u vrtiću - mališan udari druga, a kad vaspitačica zamoli roditelje da obrate pažnju na njegovo ponašanje, oni svim srcem brane naslednika uz obrazloženje: "Moje dete je dobro, ono nikad ne bi prvo napalo".

 • Tumor na debelom crevu često nema simptome Tumor na debelom crevu često nema simptome

  Zbog neredovne ishrane, neumerenosti u hrani i piću, kao i izloženosti stresu, bolesti crevnog trakta sve su učestalije kod savremenog čoveka. Naročito je ugroženo debelo crevo se završava proces varenja i skupljaju suvišni produkti.

 • Prvi dan na novom poslu Prvi dan na novom poslu

  Sutra "startujete" na novom poslu i pitate se da li ćete se pokazati u dobrom svetlu?

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Vinarija Milovanovic