Ministar kulture: U prethodne četiri godine više se ulaže u arheološka istraživanja
10.08.2020 | 14:22h ► 15:08h Beograd

Ministar kulture: U prethodne četiri godine više se ulaže u arheološka istraživanja

Ministar kulture: U prethodne četiri godine više se ulaže u arheološka istraživanja Foto:Beta, Ministarstvo kulture i informisanja
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas, tokom obilaska arheološkog lokaliteta Drenovac u opštini Paraćin, da je Srbija krcata arheološkim lokalitetima iz svih perioda ljudske istorije i da se u prethodne četiri godine više ulagalo u otkrivanje, zaštitu kao i popularizaciju arheoloških istraživanja.

Kako se navodi u saopštenju tog ministarstva, Vukosavljević je kazao da da je Ministarstvo kulture i informisanja samo u protekle četiri godine za radove na lokalitetu Drenovac izdvojilo oko 18 miliona i sedamsto hiljada dinara, ali da je potrebno obezbediti veća izdvajanja da bi se istraživanja proširila.

"Srbija ima vrsne kadrove u ovoj oblasti, ali se mora reći da je arheologija jedno vreme bila u zapećku kada je reč o našoj kulturnoj politici, i da smo u poslednjim godinama započeli neku vrstu renesanse arheološke nauke na ovim prostorima. U tom smislu, potreban je veći budžet za kulturu čiji bi jedan deo odlazio i na istraživanje arheoloških nalazišta", ocenio je ministar.

Resorno ministarstvo podržava projekte koji se tiču tog lokaliteta od 2004. godine, a u periodu od 2016. do 2020. godine za potrebe kontinuiranih arheoloških istraživanja, konzervacije i restauracije, radionica za istraživanje i edukaciju, kao i prezentacije neolitske arhitekture Drenovca izdvojilo je sredstva u iznosu od 18 miliona i sedamsto hiljada dinara, od čega u 2020. godini 5 miliona i četristo hiljada.

Finansirana su terenska istraživanja i iskopavanja, revizija i digitalizacija starih i novih iskopavanja, analiza materijala (kamenih alata, grnčarije, kao i arheobotanika i arheozoologija), konzervacija keramike i nepokretnog kućnog inventara, a izdvaja se konzervacija ostataka četiri neolitske kuće i rekonstrukcija jedne kuće za koju je utvrđeno da je građena na sprat, što je kuriozitet za to vreme.

Nosilac projekta je Arheološki institut u Beogradu, a tokom skoro dve decenije istraživanja, pored značajnih rezultata koja su donela iskopavanja i konzervacija, mnogo je urađeno i na promociji tog neolitskog lokaliteta, koji je odlukom Vlade utvrđen za nepokretno kulturno dobro, kao i dostupnosti tih rezultata široj javnosti.

Ulaganje u arheologiju je posredno ulaganje u turističku ponudu Srbije

 Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je danas da je to ministarstvo u protekle četiri godine za radove na arheološkom lokalitetu "Drenovac" u opštini Paraćin izdvojilo oko 18,7 miliona dinara, ali i da je potrebno obezbediti veća izdvajanja, da bi se istraživanja proširila, saopšteno je iz tog Ministarstva.

Vukosavljević je nakon obilaska lokaliteta "Drenovac" rekao da je "arheologija jedno vreme bila u zapećku kada je reč o kulturnoj politici", dok je prethodnih godina započeta "neka vrsta renesanse arheološke nauke na ovim prostorima", koja može voditi i tome da arheološka nalazišta postanu važniji deo turističke ponude Srbije.

Prema njegovim rečima "ulaganje u arheologiju je posredno ulaganje u turističku ponudu jedne ozbiljne države".

"U tom smislu, potreban je veći budžet za kulturu čiji bi jedan deo odlazio i na istraživanje arheoloških nalazišta. Danas se nalazimo na jednom takvom lokalitetu, koje istražuje slojeve civilizacije, od vinčanske do starčevačke kulture, a čiji je centralni deo na teritoriji Srbije, i imamo beskrajne mogućnosti za otkrivanje i studiranje jedne tako velike, po mnogima najstarije, evropske civilizacije", kazao je Vukosavljević.

Vukosavljević je rekao da je na polju arheologije vladao "nedopustiv nehat iz prethodnih decenija", navodeći kao primer proširivanje auto puta 1985. godine "i to direktno kroz sredinu ovog nalazišta, čime su nepovratno uništene ko zna kakve sve arheološke dragocenosti".

"Novim zakonima i praksom ovakvi postupci danas ne mogu da se ponove", rekao je Vukosavljević i dodao da je arheologija jedan veliki i nedovoljno iskorišćen potencijal našeg kulturnog ambijenta, ne samo kada je reč o najstarijim nalazištima već i onim iz rimskog, vizantijskog ili srednjevekovnog perioda.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side