Megan Markl nije prva crna britanska princeza
29.03.2018 Beograd

Megan Markl nije prva crna britanska princeza

Megan Markl nije prva crna britanska princeza Foto: Beta, AP
Megan Markl trebalo bi da uskoro postane prva članica kraljevske porodice sa afričkim precima, zbog čega su je komentatori već prozvali "crnom princezom".

Ali, njeno venčanje za princa Harija podstaklo je i raspravu o tome de li ona zaista prva, ili ta čast pripada britanskoj kraljici iz 18. veka.

Rođena u Nemačkoj, Šarlot Meklenburg-Štrelic udala se za kralja Džordža III kad je imala 17 godina i rodila je 15-oro dece i zapravo je bila prva "crna princeza" prihvaćena u britanskoj monarhiji, tvrdi istoričar Mario de Valdez Kokom.

U službenoj kraljevskoj biografiji kraljice Šarlote navodi se da se kći vojvode Meklenburg-Štrelic rodila u nemačkom dvorcu 1744.  godine, a za Džordža III. udala se 1761. godine.

Nema drugih pojedinosti, ali Valdez Kokom, istoričar afričke dijaspore, tvrdi da je kraljica imala afričke korene, što je uočljivo ako se pogledaju njene direktne veze s "crnim ogrankom" portugalske kraljevske porodice.

Uporišta za to nalazi u nekoliko portreta koje je izradio škotski umetnik Alan Remzi, na kojima su uočljive afričke crte lica i kovrdžava kosa.

Kraljevska zbirka slika (The Royal Collection Trust) opisuje Remzijevo platno kao delo koje se "elegancijom, suptilnoću i preciznošću približava francuskom portretu", ali ne spominje nikakve razlike u odnosu na druge umetnike koji su slikali kraljicu Šarlot.

Valdez tvrdi da je Remzi bio borac protiv ropstva i da je jedini želeo da prikaže stvarnu Šarlotu, dok su drugi portretisti podlegali konvenciji pa su ublažavali njene "nepoželjne crte".

Međutim, Dezmond Šo-Tejlor, stručnjak za slike, rekao je za Gardijan da velika zbirka karikatura kraljice Šarlote, koja se čuva u Britanskom muzeju, ne otkriva nikakve tragove afričkih crta.

"Nijedna je ne prikazuje tako, a očito je da bi karikatura istakla afričko poreklo" da je ono postojalo, tvrdi Šo-Tejlor.

Početkom 90-ih godina 18. veka, kraljica Šarlot stekla je imanje Frogmor, blizu dvorca Vindzor, kraljevske rezidencije pokraj Londona.

Slučajno ili ne, princ Čarls, Harijev otac, održaće prijem upravo u Frogmoru za Harija i Megan nakon njihovog venčanja 19. maja.

autor: VV izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side