Međunarodni filmski festival u Veneciji u znaku italijanskog filma i koronavirusa
28.07.2020 Beograd

Međunarodni filmski festival u Veneciji u znaku italijanskog filma i koronavirusa

Međunarodni filmski festival u Veneciji u znaku italijanskog filma i koronavirusa Foto: AP/Arthur Mola
Ovogodišnje, 77. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji (Mostra) biće održan u znaku italijanskog filma sa četiri ostvarenja u zvaničnom delu takmičenja, i u znaku epidemije koronavirusa zbog koje je program festivala smanjen a na smotri će biti obavezne sanitarne zaštitne mere.


Direktor festivala Alberto Barbera izjavio je da je filmska smotra kao "znak poverenja" posle "teskobnog proleća" i leta punog neizvesnosti zbog epidemije koronavirusa.

"Mostra će biti održana kako je ranije predviđeno, po ceni nekih odricanja, ali je srce festivala prisutno", rekao je Barbera.

U zvaničnoj trci za glavnu nagradu, Zlatnog lava, ove godine će se takmičiti 18 filmova, od kojih četiri italijanska - "Le sorelle Macaluso" Eme Dante (Emma), "Padre nostro" Klaudija Nosea (Claudio Noce), "Miš Marx" Suzane Nikijareli" (Susanna Ničhiarelli) i "Notturno" Đanfranka Orsija (Gianfranco).

Još jedan italijanski film, "Lači" Danijelea Luketija (Daniele Lućetti) biće prikazan van takmičenja za Zlatnog lava i to ostvaranje će otvoriti festival koji će biti održan od 2. do 12. septembra.

Ukupno 60 dugometražnih i 15 kratkometražnih filmova biće prikazano tokom festivala, naveli su organizatori.

Žirijem koji će dodeliti glavnu nagradu, ove godine predsedava australijska glumica Kejt Blančet (Cate Blanchett). Među članovima su između ostalih francuska glumica Lidivin Sanije (Ludivine Sagnier) i reditelji, Nemac Kristijan Pecold (Crhistian Petzold) i Rumun Kristi Puju (Cristi Puiu),.

Zlatnog lava za životno delo dobiće britanska glumica Tilda Svinton (Swinton) i rediteljka iz Hongkonga An Hui (Ann).

Iako su ove godine zbog koronavirusa otkazani brojni filmski festivali, među kojima Kanski, organizatori Mostre su odličili da ga organizuju ali uz određene mere.

Među tim merama je ograničen broj prikazivanja filmova, dok će u salama za projekcije, gledaoci morati da drže fizičko odstojanje i da nose maske. Biće i termičkih kamera tako da niko sa telesnom temperaturom iznad 37,5 neće moći da uđe.

Zlatnog lava prošle godine je dobio film "Džoker" reditelja Toda Filipsa (Todd Phillips) sa Hoakinom Finiksom (Joaquin Phoenix) u glavnoj ulozi.

Mostra je, uz festivale u Kanu i Berlinu, jedan od glavnih filmskih festivala u Evropi.

Festival je, kao deo Bijenala u Veneciji, ustanovio grof Đuzepe Volpi 1932. godine. Od 1932. do 1942. godine glavna festivalska nagrada Zlatni lav, nosila je ime Kup Musolini, po tadašnjem italijanskom fašističkom premijeru Benitu Musoliniju. Nagrada je potom dobila ime Zlatni lav 1949. godine, a prvo priznanje pripalo je francuskom filmu "Manon".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side