28.02.2020 Blentajer

Malavi legalizuje uzgajanje kanabisa u posebne svrhe

Malavi legalizuje uzgajanje kanabisa u posebne svrhe Foto: Pixabay
Malavi je legalizovao uzgajanje kanabisa u vreme kada ta država traži alternativu duvanu, svom glavnom izvoznom proizvodu koji je na udaru kampanja protiv pušenja.

Parlament Malavija juče je usvojio zakon koji dozvoljava uzgajanje kanabisa u medicinske i industrijske svrhe.

Ministar poljoprivrede Malavija Kondvani Nankumva izjavio je da će legalizacija doprineti ekonomskom rastu i povećati izvoz u vreme kada on opada.

Dok su poslanici diskutovali o zakonu, policija je u gradu Nkotakota spaljivala tri tone marihuane zaplenjene od dilera prošle godine.

Novi zakon predviđa osnivanje Regulatorne uprave za kanabis koja će odobravati licence za uzgajanje, prodaju, izvoz i distribuciju. Takođe će davati dozvole firmama i institucijama za obavljanje naučnih istraživanja.

Osobama koje nelegalno uzgajaju, čuvaju i distribuiraju kanabis preti kazna do 25 godina zatvora i novčana kazna od oko 70.000 dolara.

Aktivisti navode da borba za legalizaciju kanabisa datira još iz 1992. godine kada su tokom tranzicije iz jednopartijskog sistema rastafarijanci počeli da se pojavljuju u javnosti kako bi prikazali koristi od kanabisa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side