Magija međusobnog gledanja Marine Abramović (FOTO)
15.10.2011 Moskva

Magija međusobnog gledanja Marine Abramović (FOTO)

Magija međusobnog gledanja Marine Abramović (FOTO)
Svetski poznata umetnica Marine Abramović tokom retrospektive u Moskvi izvela je novi eksperiment "Merenje magije međusobnog gledanja" a u tome je učestvovao i reporter Novog magazina Zoran Lukić.

“Ovo radim samo za tebe, za čitaoce Novog magazina i ni za koga drugog neću”, rekla je Marina dok su nas ruski i američki naučnici elektrodama povezivali s kompjuterom.

Performans koji je izvela u Muzeju za modernu umetnost (MoMA) u Njujorku kada je nepokretno sedela i netremice se gledala s nekom osobom, podignut je u Moskvi na novi nivo tako što mu je dodat specijalni naučni aspekt. Sada je taj performans performans „Merenje magije međusobnog gledanja“, postao pravi naučni eksperiment: dva tima naučnika, ruski i američki, rade zajedno u merenju moždanih talasa prilikom interakcije dve osobe.

Da bi dobili egzaktne podatke naučnici su ograničili trajanje jednog „gledanja“ na pola sata.

„Ono što se događa u trenutku dok se dve osobe netremice gledaju je jedinstveno iskustvo i posebno za svaku osobu, ali i njihova povezivanja se međusobno razlikuju”, rekla je Marina i dodala da je ljudsko telo veoma jednostavno iskoristiti za stvaranje umetnosti, a da je naš mozak zapravo ono šta treba istraživati.

Obukao sam beli mantil, kao i Marina koja do tog trenutka nije učestvovala u ovom eksperimentu, ali je odlučila da prvi put i na poseban način uradi nešto specijalno za čitaoce Novog magazina.

“Kada se dve osobe netremice gledaju i kad vreme prestane da postoji, a njihovi umovi se povežu, tada je sve moguće, čak i videti dušu jedno drugom “- rekla mi je i pozvala me  da sednemo jedno naspram drugog.

Gledali smo se netremice... I  ostali deo eksperimenta. Marina se povezala s ljudima u Srbiji i rodnim gradom Beogradom, a ja sa čitaocima postao deo Marine.

Jedinstveno i nesvakidašnje iskustvo. Inače, rezultati ovog  eksperimenta, kao i njihovo tumačenje, očekuju se tek krajem naredne godine, jer je količina dobijenih podataka toliko velika, a sam program koji se koristi toliko kompleksan, da ni tada neće biti poznati svi aspekti, posebno jer će se ovaj eksperiment u međuvremenu nastaviti, nadograđivati i usavršavati. 

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 17.10.2011, 13:35h Danica (1)

  Ovo izgleda veoma interesantno, i svi u svetu imaju priliku da to vide uzivo sem nas, a umetnica je nase gore list, tuzno, al istinito, tako je i Tesla pobego u NY, i mnogi drugi. Treba ovi iz vlasti da se malo zapitaju...

Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja