Magija međusobnog gledanja Marine Abramović (FOTO)
15.10.2011 Moskva

Magija međusobnog gledanja Marine Abramović (FOTO)

Magija međusobnog gledanja Marine Abramović (FOTO)
Svetski poznata umetnica Marine Abramović tokom retrospektive u Moskvi izvela je novi eksperiment "Merenje magije međusobnog gledanja" a u tome je učestvovao i reporter Novog magazina Zoran Lukić.

“Ovo radim samo za tebe, za čitaoce Novog magazina i ni za koga drugog neću”, rekla je Marina dok su nas ruski i američki naučnici elektrodama povezivali s kompjuterom.

Performans koji je izvela u Muzeju za modernu umetnost (MoMA) u Njujorku kada je nepokretno sedela i netremice se gledala s nekom osobom, podignut je u Moskvi na novi nivo tako što mu je dodat specijalni naučni aspekt. Sada je taj performans performans „Merenje magije međusobnog gledanja“, postao pravi naučni eksperiment: dva tima naučnika, ruski i američki, rade zajedno u merenju moždanih talasa prilikom interakcije dve osobe.

Da bi dobili egzaktne podatke naučnici su ograničili trajanje jednog „gledanja“ na pola sata.

„Ono što se događa u trenutku dok se dve osobe netremice gledaju je jedinstveno iskustvo i posebno za svaku osobu, ali i njihova povezivanja se međusobno razlikuju”, rekla je Marina i dodala da je ljudsko telo veoma jednostavno iskoristiti za stvaranje umetnosti, a da je naš mozak zapravo ono šta treba istraživati.

Obukao sam beli mantil, kao i Marina koja do tog trenutka nije učestvovala u ovom eksperimentu, ali je odlučila da prvi put i na poseban način uradi nešto specijalno za čitaoce Novog magazina.

“Kada se dve osobe netremice gledaju i kad vreme prestane da postoji, a njihovi umovi se povežu, tada je sve moguće, čak i videti dušu jedno drugom “- rekla mi je i pozvala me  da sednemo jedno naspram drugog.

Gledali smo se netremice... I  ostali deo eksperimenta. Marina se povezala s ljudima u Srbiji i rodnim gradom Beogradom, a ja sa čitaocima postao deo Marine.

Jedinstveno i nesvakidašnje iskustvo. Inače, rezultati ovog  eksperimenta, kao i njihovo tumačenje, očekuju se tek krajem naredne godine, jer je količina dobijenih podataka toliko velika, a sam program koji se koristi toliko kompleksan, da ni tada neće biti poznati svi aspekti, posebno jer će se ovaj eksperiment u međuvremenu nastaviti, nadograđivati i usavršavati. 

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.10.2011, 15:35h Danica (1)

    Ovo izgleda veoma interesantno, i svi u svetu imaju priliku da to vide uzivo sem nas, a umetnica je nase gore list, tuzno, al istinito, tako je i Tesla pobego u NY, i mnogi drugi. Treba ovi iz vlasti da se malo zapitaju...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side