Loša nedelja za robote - ostaju bez posla u Silicijumskoj dolini
11.01.2020 San Francisko

Loša nedelja za robote - ostaju bez posla u Silicijumskoj dolini

Loša nedelja za robote - ostaju bez posla u Silicijumskoj dolini Foto: Beta/AP/Marcio Jose Sanchez
Bila je ovo loša sedmica za robote u zalivu San Franciska jer su neki ostali bez posla pošto su zatvorene automatizovane prodavnice.Jedna kompanija iz Silicijumske doline koja je koristila robote da prave pice se ove nedelje zatvorila, kao i tri kafeterije u centru San Franciska gde su kuvari bili roboti.

"Zuma pica" kaže da ukida 172 radna mesta u Mauntain Vjuu u Silicijumskoj dolini i još 80 radnih mesta u San Francisku. Izvršni direktor "Zume", Alek Garden, u sredu je to objavio u e-porukama zaposlenima, izvestili su loklani mediji.

Ta početnička firma (startup) iz Mauntain Vjua, koja pice isporučuje od 2016. godine, kaže da namerava da se usredsredi na sistem pakovanja i isporuke hrane. Garden je rekao da će bivši zaposleni moći da se prijave na 100 novih radnih mesta koje "Zume" očekuje da će imati u službi za pakovanje.

U San Francisku je firma "Kafe X" zatvorila tri kafeterije u skupoj finansijskoj četvrti. Osnivač tog "startapa" Henri Hu, rekao je da su ti kafei u centru pomogli da se razvije najnovija mašina koja se koristi u prodavnicama na Međunarodnom aerodromu San Franciska i Međunarodnom aerodromu Mineta San Hosea.

Kada je "Kafe X" počeo da radi 2017. godine, njegovi robotizirani baristi pridružili su se robotima koji su pravili "smutije" i "hamburgere" ili su mešali i dozirali salate-obroke.

"Kafe X" će i dalje imati konkurenciju na tržištu automatizovanog pripremanja kafe. "Briggo kofi haus" na aerodromu San Franciska ima robota-baristu koji može da napravi 100 napitaka i pića na sat, piše lokalni list.

Robotika je najpre rasla u magacinima da bi se ubrzao rad, povećala produktivnost i smanjili troškovi, a sve više prelazi u industrije poput prehrambene.

U oblasti Zaliva San Franciska, popularnost robota delimično potiče od preplavljenosti tog regiona tehnologijom, hranom i automatizacijom.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja