05.05.2019 Beograd

Loš imunitet razlog umora

Loš imunitet razlog umora Foto: Freeimages
Za vitalnost najznačajnije je jačanje imuniteta, koje se dokazano postiže nadoknadom vitamina C, cinka, glukana, probiotskih preparata, dok je od biljnih suplemenata najdelotvornija ehinacea

Ako se stalno osećate iscrpljeno i umorno vrlo verovatno vam je oslabio imunitet usled fizičkog napora, stresa, ali i viška kilograma. Ipak, najčešći razlog za malaksalost jeste nedostatak značajnih hranljivih elemenata.

Profesorka Brižita Đorđević, sa Farmaceutskog fakulteta u Beogradu, kaže da je za vitalnost najznačajnije jačanje imuniteta, koje se dokazano postiže nadoknadom vitamina C, cinka, glukana, probiotskih preparata, dok je od biljnih suplemenata najdelotvornija ehinacea.

Vitamin C nije bez razloga sa najdužom tradicijom u jačanju imuniteta - kaže profesorka Đorđević. - On učestvuje u sintezi imunoglobulina, značajnih molekula u odbrani organizma od infekcije. Pored ove funkcije, vitamin C učestvuje ili sadejstvuje u brojnim drugim funkcijama u našem organizmu od kojih je svakako uloga antioksidanasa najvažnija.

Za odbranu od brojnih bolesti važan je i cink.

Cink je bitan za sve ćelije koje su u deobi, pa tako i ćelije imunološkog sistema - limfocite - kaže naša sagovornica. - Nedostatak cinka, kad je prvi put otkriven, direktno je doveden u vezu sa nižim rastom kod dece, ali i većoj sklonosti ka infekcijama.

Prema rečima profesorke Đorđević, u efikasne "pomagače imuniteta" svrstavaju se i glukani - jedinjenja iz grupe dijetnih vlakana i brojni mikroorganizmi koji "neguju" crevnu floru - probiotici.

Svi ovi preparati imaju značajan i naučno dokazan imunomodulatorni efekat, dok je od biljnih suplemenata najdragocenija ehinacea - kaže Đorđević.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side