Ljudski ostaci pronađeni u Ukrajini stari 32.000 godina
21.06.2011 London

Ljudski ostaci pronađeni u Ukrajini stari 32.000 godina

Ljudski ostaci pronađeni u Ukrajini stari 32.000 godina
Pronalazak ljudskih kostiju, ukrasa od slonovače i ostataka životinja u pećinama Buran-Kaja u Ukrajini, starih 32.000 godina jedan je od najstarijih dokaza postojanja modernog čoveka u Evropi.

Od 1991. godine kada je arheolog Aleksandar Ianevich iz Nacionalne akademije nauka Ukrajine u Kijevu otkrio četiri pećine, na tim lokalitetima otkriveno je oko 200 ljudskih kostiju.

Predmeti koje izradio čovek a koji su pronađeni na licu mesta dozvoljavaju arheolozima da pretpostave da su na tom području živeli pripadnici kulture poznate kao Gravettian. Pretpostavlja se da je ovaj narod naseljavao područje cele Evrope a nazvani su po mestu La Gravette u Francuskoj, gde su prvo pronađeni dokazi o njihovom postojanju.

Istraživači su bili u stanju da odrede starost ljudskih fosila koristeći radiokarbonsku tehniku a na osnovu njihovog oblika i forme  zaključili su da je reč o ostacima savremenog čoveka (homo sapiens sapiens).

Jedna stvar koja je zaintrigirala istraživače je činjenica da na tim lokalitetima nije pronađen veliki broj dugih kostiju čoveka (kosti ekstremiteta). Pronađeni su ostaci  pršljenova, zuba i kostiju lobanje, dužine do 12cm. Mesta na kojem se vide tragovi sečenja na ljudskim kostima su različita u odnosu na ona vidljiva na životinjskim kostima. Naučnici ističu da to ukazuje da je meso sa njih uklonjeno posle smrti kao deo nekog rituala “čišćenja” a nije služilo da za jelo.

Ovi pronalasci pružaju uvid u veoma rani period ljudske kulture modernog čoveka. Pripadnici ovog naroda imali su noževe, lagan alat, živeli su u kampovima a koristili su kosti mamuta da bi napravili šatore, kažu naučnici dodajući da je ovo najraniji primer Gravettian kulturne tradicije. Otkrivanje dokaza o njihovom postojanju u Ukrajini daje težinu ideji da su rani moderni ljudi došli u Evropu iz Ruske ravnice a ne preko Balkana sa Bliskog istoka.

 

izvor: BBC/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side