16.10.2018 Beograd

Mobilni telefoni više služe za fotografisanje nego za razgovor

Mobilni telefoni više služe za fotografisanje nego za razgovor Foto: pixabay
Mobilni telefoni češće služe za fotografisanje, nego za obavljanje razgovora, pokazalo je istraživanje kompanije "LG elektroniks", objavljeno je danas.

Tako je jer je mobilni telefon uvek pri ruci, i ima sve više mogućnosti kojima prevazilazi prvobitnu svrhu: s njega se šalje elektronska pošta, služi kao podsetnik i budilnik, preko njega se sluša muzika i gledaju televizija i filmovi, njime se pregleda internet, služi kao nekada mapa za kretanje gradom, putevima i kroz prirodu...

Istraživanje je pratilo navike korisnika mobilnih telefona u Sjedinjenim Američkim Državama i Južnoj Koreji gde je 87 odsto ispitanika izjavilo da mobilnim telefonom fotografišu najmanje jednom nedeljno, dok je 82 odsto reklo da bar jednom nedeljno koriste telefon za - razgovor s nekim. 

Rezultat istraživanja pokazuje da je kod 80 odsto ispitanika upotreba kamere češća i od korišćenja telefona za pregled društvenih mreža što je masovna navika.

Čak 61 odsto ispitanika pri komunikaciji s nekim radije šalje fotografiju nego tekstualnu poruku. Fotografije dece i "selfiji" su najpopularniji u SAD, dok Korejanci više šalju slike jela i putovanja.

Snimanje videa telefonom je popularno među 74 odsto ispitanika jer smatraju da fotografije nisu dovoljne da prikažu neku atmosferu, a 68 odsto snima i šalje video sa zanimljivih mesta i vidikovaca. 

Istraživanjem je utvrđeno da se korisnici mobilnih telefona najviše žale na zamućene slike, na nedovoljnu "rezoluciju" kada se slika uveća, i na to što većina kamera telefona ipak ne može da postigne ono što može dobar foto-aparat. 

Više od polovine, 54 odsto ispitanika je priznalo da nije vešto u fotografisanju, a 63 odsto je bez obzira na to nezadovoljno svojim finalnim produktom. 

Jedna trećina žena u dvadesetim i tridesetim godinama je rekla da ima problema da "uhvati" dobar kadar kada fotografišu svoje kućne ljubimce dok se pomeraju, a čak 74 odsto žena je nezadovoljno fotografijama snimljenim kada nema dovoljno svetla.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side