Letelica koja prevozi Nasin robot ka Marsu upala u probleme
30.07.2020 Vašington

Letelica koja prevozi Nasin robot ka Marsu upala u probleme

Letelica koja prevozi Nasin robot ka Marsu upala u probleme Foto: Beta/ AP
Letelica koja prevozi robot Persevirans (Perseverance) američke svemirske agencije Nase ka Marsu zapala je u tehničke teškoće i sada radi koristeći samo neophodne funkcije, saopštiala je Nasa nekoliko sati posle njenog lansiranja iz Floride.

"Podaci ukazuju da je letelica ušla u stanje poznato pod nazivom stanje bez neuspeha, verovatno zato što je njen deo bio hladniji nego što se očekivalo", kada se našla u senci Zemlje, navela je američka svemirska agencija. 

Kako se navodi sada osoblje iz Misije Mars 2020. pravi kompletan bilans stanja letelice. 

Nasa je danas lansirala ka Marsu svog pokretnog robota Persevirans (Perseverance) koji treba da otkrije tragove ranijeg života na toj planeti. Robot treba da stigne do Marsa 18. februara 2021.

Ka Marsu su prošle nedelje letelice poslali i Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati. Sve tri misije treba da stignu do svoje destinacije u februaru posle putovanja od sedam meseci i 480 miliona kilometara.

Američki robot je vozilo veličine automobila, tehnološki najsavremeniji ikad napravljen, sa brojnim kamerama, mikrofonima, bušilicama i laserima. Vozilo sa šest točkova koje ide na pogon plutonijuma treba da izvadi sitne geološke uzorke koje bi trebalo da se vrate nazad na Zemlju oko 2031. godine.  Ukupan trošak je preko osam milijardi dolara.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side