Leteći čovek pao na pola puta u prvom pokušaju prelaska Lamanša
25.07.2019 Lil

Leteći čovek pao na pola puta u prvom pokušaju prelaska Lamanša

Leteći čovek pao na pola puta u prvom pokušaju prelaska Lamanša Foto: Beta/AP/Michel Spingler
Francuz Frenki Zapata, nazvan "leteći čovek" jutros je iz Francuskog mesta Sangat pokušao da preleti Lamanš na svojoj napravi, letećoj platformi, ali je pao u more otprilike na pola puta.

 

 

Pao je na mestu gde je trebalo da se spusti na brod i napuni gorivo, i spasen je, saznaje se od njegovog okruženja, prenosi Frans pres.

Da bi prešao oko 36 kilometara Lamanša na svom "flajbordu" trebalo je da napuni napravu kerozinom na engleskoj strani, 18 kilometara od francuske obale. Prema radio razgovoru koji je čuo novinar Frans presa on je bio svestan kada je pokupljen iz mora.

Foto: Beta/AP/Michel Spingler

Nekadašnji svetski šampion u džet-skiju 40-ogodišnji Zapata nameravao je da preleti Lamanš na svom izumu, "flajbordu", od Sangata u Francuskoj do Dovera u Engleskoj. Posle pažljivih priprema on je krenuo jutros iz Sangate, pričvršćen za svoju malu leteću platformu. Iz daleka je izgledalo kao da skejtbordom ide nebom.

Ali kada se spustio da uzme kerozin, na oko pola puta naišao je na problem, rekla je portaprolka Ana Venekas. Ona je rekla da je let otkazan i da ja Zapata dobro.

Planirana brzina letenja bila je 140 kilometara na sat.

Foto: Beta/AP/Michel Spingler

Njegova leteća mašina ima pet malih turbo-mlaznih motora na kerozin koji izbacuju vazduh i omogućuju joj da lebdi ili leti.

"To je nov način letenja ...letite kao ptica. Letite svojim telom", rekao je Zapata juče prilikom priprema za poduhvat.

Priliku da napuni rezervoar gorivom imao je samo jednom, uz opasno sletanje na brod koji ga je čekao na britanskoj strani.

Televizija CNjuz je prenela izjave ljudi bliskih Zapati da mu je prekinut put kada je udario u brod gde je trebalo da uzme gorivo i pao u vodu.

Foto: Beta/AP/Michel Spingler

On se nadao da će preći 36 kilometara Lamanša za oko 20 minuta. Nosio je paket pun kerozina u rukama i planirao je da napuni gorivo sa broda na pola puta.

Zapata je 14. jula tokom parade povodom francuskog nacionalnog praznika Dana pada Bastilje "flajbordom" preleteo nekoliko desetina metara iznad Jelisejskih polja u Parizu i zadivio okupljene gledaoce.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side