28.04.2012 Beograd

Kulturni radar 28.april – 5.maj

Kulturni radar 28.april – 5.maj
I ove nedelje, sem izbora koji čekaju da nas napadnu u nedelju, veliki broj koncerata, što manjih što većih. Izgleda da lepo vreme, pored toga što donosi proporcionalno manje odeće na ženskim i muškim građanima Srbije, donosi i priliku da se skupi kritična masa kulturnih konzumenata. Pošto će temperature biti oko 30 stepeni, ne konzumirajte samo predizborne spotove i tračeve, već izađite napolje i posetite neki od kulturnih događaja.

IZLOŽBE

BEOGRADSKA INTERNACIONALNA NEDELJE ARHITEKTURE – BINA

19.april – 4.maj,  KC Beograd (Galerija „ARTGet), galerija „O3one“, Mala zadužbina Ilije M.Kolarca, stručno vođenje i šetnje od Trga Republike i zgrade „Politike“, Beograd

Ovogodišnja Beogradska internacionalna nedelja arhitekture se aktivno bavi čitavim prostorom grada. Od šetnji, izložbi i stručnih predavanja i uspostavljene veze sa Londonom BINA nudi ono što smo do sada samo viđali u nekim drugim gradovima – da kompletna arhitektura jednog grada bude izložbeni prostor. Prošetajte se po lepom vremenu. Možda i naučite nešto umesto da trošite novac u radnjama.

ČAROLIJE VILINOG GRADA

Subota i nedelja, 28. i 29. april,  od 11h do 17h, bašta kafića „Klinika“, Niška tvrđava, Niš.

„Čarolija vilinog grada“ je prodajna izložba unikatnog ručno rađenog nakita, đinđuva, sitnica i ostalih simpatično magijskih ukrasa.  Preko 20 izlagača predstaviće unikatne ručne radove, nakit, čestitke, torbe, čuvara snova i druge rukotvorine. Organizatori kažu da je ovo prilika da sebi ili prijateljima poklonite nešto lepo povodom početka proleća. Pošto je izložba na Jugu gde su ručni radovi vrhunskog kvaliteta onda je ovo prava prilika za kupovinu. A i magija je na Jugu vrlo ozbiljna rabota tako da ako u Nišu kupite čuvara snova onda će Vam snovi zasigurno biti sačuvani.

KONCERTI

BEOGRADSKI SINDIKAT

Subota, 28.april od 21h, Beogradska arena, Beograd

Hip-hop spetakl koji je skupio skoro pa 15.000 fanova ovog benda. Nema šta da se kaže o ovoj grupi sem da je najveća u Srbiji i da ima bazu fanova koja je i više nego respektabilna. I pesme koje su postale himne i koju su na produkcijskom i sadržinskom nivou kao da slušate strani hip-hop. Samo pazite da se ne izgubite na koncertu. I da se spremite za skakanje od tri čuke.

OTVARANJE – 20 GODINA BRZIH BENDOVA SRBIJE

Nedelja, 29.april, od 17h Amfiteatar sportskog centra Olimp na Zvezdari, Vjekoslava Kovača 11, Beograd

Stariji se sećaju Brzih bendova Srbije koji su devedesetih, u vreme veselih narodnih ritmova, ponudili alternativu. 20 godina posle, neki od ovih bendova (DLM, Dža ili Bu), sada veterani, otvaraju amfiteatar sportskog centra “Olimp” na Zvezdari uz pomoć regionalnih zvezda (Pips, Chips i Video clips) i (relativno) novih snaga (Generacija bez budućnosti, poznatiji kao bivši bend Borka Stefanovića, glavnog pregovarača za Kosovo i Metohiju i Presing) obećavaju rok spektakl na Zvedari.

INTERNATIONAL JAZZY DAY

Ponedeljak, 30. april, od 12h, klub “Feedback”, Balkanska ulica, Niš

Nišville jazz festival obeležiće Svetski dan džeza u ponedeljak, 30. aprila od 21h u klubu "Feedback".

Program će otvoriti mladi niški sastav Jazzbooka koji će 16. avgusta nastupiti i na otvaranju Nišville jazz festivala. Ovaj bend je osnovan na inicijativu direktora Nišvilla Ivana Blagojevića kao festivalski projekat, odnosno, kao direktan rezultat serije beplatnih radionica. Svoj dolazak su najavili mnogi niški džez muzičari. Šta da vam kažemo – izgleda da ove nedelje treba biti na Jugu.

POZORIŠTA

Džim Kartrajt PUT

Četvrtak, 3.maja, 20h Srpsko narodno pozorište Novi Sad, scena “Petar Dobrnjac”

Režija : Boris Isaković, Jasna Đuričić, Miloš Pušić i Miljan Vojnović.

Uloge : studenti master studija klase prof. Borisa Isakovića i prof. Jasne Đuričić

Možda zvuči bizarno da autor ovog teksta preporučuje studentsku predstavu u moru profesionalnih, amaterskih, instutucionalnih i vaninstitucionalnih predstava, ali “Put” je predstava koja po rediteljskim, glumačkim i mnogim drugih parametrima prevazilazi većinu profesionalnih pozorišta. Obaška što glume glumci koji će postati profesionalci uskoro i što je režirao njihov profesor, jedan od najboljih srpskih glumaca, ove vredi pogledati. Pogotovo ako ste iz Novog Sada. 

 

------------------------

Ivan Jovanović rođen u Beogradu 1980. godine. Dramaturg, romanopisac, novinar. Živi i radi u stanu i Novom magazinu.

 

Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side