Kulturni radar – od 2. do 8. juna
02.06.2012 Beograd

Kulturni radar – od 2. do 8. juna

Kulturni radar – od 2. do 8. juna
Iduća nedelja nam donosi nekoliko događaja koje ne bi trebalo propustiti jer, za divno čudo, stavljaju Srbiju na svetsku kulturu mapu. Koji događaji su u pitanju možete pročitati u kulturnom radaru, kao i svake nedelje.

 

FESTIVALI

BELGRADE DESIGN WEEK

4. – 10.6, Narodna biblioteka Srbije, izlozi na prostoru od ulice Kralja Petra do Cara Dušana, Beograd

Uz Resonate i Share festival događaj po kome Srbiju poznaju pored veselih dešavanja iz devedesetih godina prošlog veka. Predavanja svetskih “faca” iz oblasti kreativne industrije, velika imena i tri velike izložbe u atrijumu obnovljene Narodne biblioteke Srbije : izložba hrvatskog, slovenačkog i srpskog dizajna koja je privukla dosta pažnje na ovogodišnjem milanskoj Nedelji dizajna, najvećem sajmu dizajna u Evropi. U izlozima širom centra Beograda će biti predstavljen program “100‰ Future Serbia” gde će, u sto različitih izloga u gradu, biti predstavljeno sto radova mladih dizajnera izabranih na konkurusu beogradske nedelje dizajna. Šta ćete više? Beograd kao Njujork, Berlin ili Barselona.

FILMOVI

OPERA “AIDA” U CINEPLEXX-U

Sreda, 6.6. 19h, šoping centar “Plaza”, Kragujevac

Pitate se zašto je izdvojeno prikazivanje snimka opere u Kragujevcu? Razlog je vrlo jednostavan : ovo je savršeni primer kako tržni centri ne moraju samo da budu mesta gde se troši i jede već gde se može videti vrhunska umetnost i gradovi van Beograda više nisu u zaprećku u odnosu na prestonicu.  “Aida“ je jedna od najizvođenijih opera i večna je inspiracija koja slavi tvorca u svakom umetničkom viđenju kroz koje se iznova rađa. Ovo grandiozno i ekstravagantno viđenje reditelja Franka Zefirelija, sa više od 300 protagonista, pevača, glumaca, plesača, poznato je, između ostalog, po trinaestominutnom aplauzu na kraju prvog izvođenja u milanskoj Skali.  „Aida“ je pretposlednja opera u operskoj predsezoni bioskopa „Cineplexx“, koju će  4. jula zatvoriti „Nabuko“, još jedna Verdijeva opera. U septembru su u bioskopima planirani direktni prenosi opera i baleta iz svetskih pozorišta. Za svaku pohvalu.

PROMETEJ 3D

Režija : Ridley Scott

Uloge :  Noomi Rapace, Chrarlize Theron, Patrick Wilson, Michael Fassbender

Distributer: MFC, od 7.6. u svim bioskopima širom Srbije.

U želji da pronađu stvaraoce života na Zemlji, naučnici sa broda „Prometej“ i mega-koorporacija koja milijardama dolara finansira putovanje izazivaju bogove… baš kao što je to učinio mitološki junak Prometej po kome brod nosi ime.

Dvoje brilijantnih naučnika, Šo i Halovej, motivisani različitim potrebama, vode ekspediciju u nepoznate delove univerzuma. Šo želi da upozna „bogove“ i tako napravi korak bliže prema svojim tradicionalnim religioznnim uverenjima, dok Halovej traga za raskrinkavanjem religioznih teorija o nastanku života. Radeći kao arheolozi, oboje su naišli na piktograme koji upućuju na istu lokaciju u dalekom svemiru, i ubedili kompaniju „Vejland industris“ da finansira misiju.

Ovaj prikvel čuvene trilogije “Osmi putnik” se isčekuje cele godine. Zato, sedmog juna svi u bioskope, pogotovo oni koji su fanovi ove trilogije.

ŽURKE

DJ Valentino Kanzyani

Subota, 2.6. 22h, bašta “Sava Centra, Beograd

Poznati slovenački DJ i producent dolazi u baštu Sava centra. Valentino Kanzyani pušta i forsira re-definisani house zvuk, a pošto Srbi najviše padaju na funk i house poseta će sigurno biti odgovarajuća. Autor popularnog hita “Jesus Loves you” izdatog za jednu od najvećih izdavačkih kuća za elektroniku, Cadenza, dolazi u Beograd i donosi zvuke Ibice, gde sada živi. Ukoliko želite da zaboravite sve što vas okružuje i da se prepustite potpunom elektro hedonizmu ne razmišljajući šta ima u frižideru za sutra samo otiđite na ovu žurku i bićete već u pravom ibica okruženju. Kada već nemate para da idete na pravu Ibicu nije ni ovo loše.

PREDSTAVE

Milan Marković/Sreten Ugručić

MAJA I JA I MAJA

Režija : Anja Suša

Uloge : Damjan Kecojević, Jelena Ilić, Maša Dakić i igrači Bitef dens kompanije Strahinja Lacković, Miloš Isailović i Nevena Jovanović

Utorak, 4.06. 20h Bitef Teatar, Beograd

Četvrtog juna, kao poslednju premijeru ove sezone, na sceni BITEF teatra će biti izveden komad „Maja i ja i Maja“ Milana Markovića u režiji Anje Suše. Projekat o Maji istražuje post-jugoslovensko nasleđe i mogućnost kontinuiteta lične memorije uprkos diskontinuitetu socijalnog i političkog ambijenta. Problematizuju se najbolniji toposi ličnih sećanja u kontekstu kolektivne memorije i realnosti današnjice.   Projekat je inspirisan istoimenim romanom srpskog pisca Sretena Ugričića, kao i serijom knjiga za decu belgijskih autora Marsela Marliera i Gilberta Delahajea. Ovo je vizuelno zahtevna regionalna ko-produkcija sa nezavisnom pozorišnom trupom De Facto iz Zagreba, a iz ove grupe u projektu učestvuju koreografkinja Ksenija Zec i dramaturg Saša Božić. Zadnja premijera u siromašnoj i besparicom obojenoj pozorišnoj sezoni koju bi trebalo videti.  

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ivan Jovanović rođen u Beogradu 1980. godine. Dramaturg, romanopisac, novinar. Živi i radi u stanu i Novom magazinu.

autor: AS izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side