Kritike u braku vremenom prerastaju u humor
20.12.2018 Beograd

Kritike u braku vremenom prerastaju u humor

Kritike u braku vremenom prerastaju u humor Foto: Pixabay.com
Tek ste se venčali i čini vam se da svađe između vas i partnera nikada neće prestati? Hoće. Kad ostarite. Studija Kalifornijskog univerziteta pokazala je da rasprave koje su česte u ranoj i srednjoj fazi braka obično budu zamenjene humorom u kasnijim godinama.

Naučnici su tokom 13 godina pratili 87 heteroseksualnih sredovečnih ili starijih parova. Ispitanici su imali ili između 40 i 50 godina i bili u braku barem 15 godina ili između 60 i 70 godina i bili u braku barem 35 godina. Dok su ih naučnici analizirali, parovi su razgovarali tokom 15 minuta o tome koju bi oblast braka trebalo popraviti. Zaključak studije objavljene u magazinu "Emocije" je da su tokom vremena parovi više skloniji da jedno drugom pokažu znakove privrženosti i da odnos oboje humorom nego da se svađaju i kritikuju jedno drugo.

Kako kažu naučnici, ovo je jedan od paradoksa života u trećem dobu. Uprkos gubicima prijatelja i članova porodice koji se vezuju za ovo doba, stariji ljudi u stabilnim brakovima su relativno srećni i imaju niske stope depresije i anksioznosti. A svađe prestaju jer, kako objašnjavaju psiholozi, tokom vremena par ima toliko zajedničkih uspomena, doživljaja, prijatelja, interesovanja, da skoro da počinje da razmišlja kao jedan. I još važnije, nauči da prihvati mane onog drugog.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side