Kraj jedne ere: Po čemu ćemo pamtiti Fidela Kastra?
30.11.2016 Beograd

Kraj jedne ere: Po čemu ćemo pamtiti Fidela Kastra?

Kraj jedne ere: Po čemu ćemo pamtiti Fidela Kastra? Foto: AP
Kubanski lider i revolucionar Fidel Kastro, koji je obeležio posleratnu istoriju i politiku, preminuo je 25. novembra u 90. godini života, a mi vam otkrivamo najzanimljivije činjenice iz njegovog života.

Čuveni “El Komandante” koji je zajedno sa Če Gevarom izveo možda i najveću revoluciju novijeg vremena “vrativši Kubu narodu”, bio je na strani Sovjeta, vođa Nesvrstanih i veliki prijatelj jugoslovenskog maršala Josipa Broza Tita.

Iako je preživeo na stotine atentata od strane američkih službi, koji su ga bukvalno učinili besmrtnim, Kastro je izgubio bitku sa bolešću i godinama što je označilo i kraj jedne ere, odlazak jednog od najvećih, najpoznatijih i najkontroverznijih svetskih lidera.

Foto: Beta, AP

Treća najduža vladavina na svetu

Fidel Kastro bio je neprikosnoveni vladar Kube čitavih 5 decenija. Njegova vladavina vodi se kao treća najduža na svetu, posle britanske kraljice Elizabete i kralja Tajlanda. On je vlast ustupio svom bratu Raulu 2006. godine nakon podvrgavanja operaciji. Predaja vlasti ozvaničena je tek posle dve godine, 2008.

Poslednjih godina Kastro se u javnosti pojavljivao veoma retko, a slike i video zapisi koji su objavljivani prikazivali su ga isključivo u društvu svojih gostiju. Napisao je nekoliko stotina kolumni za zvanične medije koje su bile pod strogom kontrolom države.

Povijen i teškog hoda, kubanski lider viđen je u javnosti dva puta tokom 2012. i 2013. godine, januara 2014. godine viđen je na otvaranju jednog kulturnog centra.

Foto: Beta, AP

 

Ušao u Ginisovu knjigu rekorda održavši najduži govor u Ujedinjenim Nacijama

Kastro je imao običaj da drži dugačke govore i drži rekord za najduži održan govor ikada pred Ujedinjenim Nacijama. Taj govor trajao je 4 sata i 29 minuta, a samo nekoliko meseci pre toga prilikom njegovog ponovnog izbora za predsednika 1960. godine, Kastro je pred Skupštinom govorio čak 7 sati i 30 minuta, što spada u jedan od njegovih najdužih govora.

 

Preživeo 634 atentata

S obzirom da je imao veliki broj neprijatelj, veruje se da je preživeo čak 634 atentata i više lažnih vesti o njegovoj smrti. Najveći broj atentata koji su ostali u pokušaju izvela je američka obaveštajna služba CIA. Način na koji su hteli da se reše Fidela bili su veoma kreativni i mnogobrojni ali bez uspeha! Jedan od načina bile su otrovne tablete, toksične cigare i hemijski kontaminirano ronilačko odelo. Možda i najbizarniji pokučaj je bio kada su hteli da ga napuderišu puderom koji bi bio fataln po njegovu bradu koja je bila njegov zaštitni znak ne bi li mu tako oduzeli moć i popularnost.

I pored mnogobrojnih atentata, invazije u Zalivu svinja i 5 godičnjih sankcija, Kastro je za 50 godina vladanja preživeo 9 američkih predsednika- od Dvajta Ajzenhauera preko Bila Klintona do Džordža Buša kada se Kastro povukao i ustupio vlast.

Foto: Beta, AP

 

Zaštitni znak Kube su definitvno cigarete, pa ih je i Kastro strasno voleo sve do 1985. godine. On je nekoliko godina kasnije sumirao štetu koje mu je naneo duvan izjavivši: “Najbolje što možete da uradite sa ovom kutijom cigara je da ih date vašem neprijatelju.”

 

Među 100 najuticajnijih ličnosti svih vremena

Magin “Tajm” ga je godine 2012. uvrstio u 100 najuticajnijih ličnosti svih vremena.

Informacije o njegovom privatnom životu retko su dospevale u javost zbog velike kontrole nad medijima, ali se zna da je imao čak devetoro dece sa pet žena. Njegov najstariji sin, Fidel Kastro Diaz-Balart, poznat kao Fidelito, postao je nuklearni stručnjak obučen od strane Sovjeta, bio je plod ljubavi ali i kratkog braka sa Mirtom Diaz-Balart. Ćerka Alina Fernandez rođena je iz afere koju je Kastro imao sa havanskom članicom visokog društva.

Foto: Beta, AP

 

Fidel je iza sebe ostavio još pet sinova koje je dobio u drugom braku sa Daliom Soto del Vale, a ima još jednog sina i ćerku iz dve ljubavne afere pre nego što je došao na vlast.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side