Konačna odluka o održavanju Nišvil džez festivala 1. avgusta
17.07.2020 Niš

Konačna odluka o održavanju Nišvil džez festivala 1. avgusta

Konačna odluka o održavanju Nišvil džez festivala 1. avgusta Foto: Pixabay.com
Konačna odluka o formatu i terminu održavanja Nišvil džez festivala biće doneta 1. avgusta, a zavisiće od stanja epidemiološke situacije i preporuka kriznog štaba, rekao je danas direktor festivala Ivan Blagojević.

"Da li će festival biti održan u predviđenom terminu od 13. do 16. avgusta, sa tada dozvoljenim brojem posetilaca, ili onlajn, bez posetilaca, zavisiće najviše od odluka pojedinih zemalja da ukinu obavezan karantin od 14 dana za svoje umetnike nakon nastupa na Nišvilu", rekao je Blagojević na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, ukoliko te odluke, koje su sada na snazi, ne budu uklinute do 1. avgusta Nišvil će biti održan između 10. i 13. septembra.

Blagojević je zamolio članove republičkog kriznog štaba, kao i svih gradskih kriznih štabova, da se suzdrže od označavanja umetničkih festivala kao potencijalno najopasnijih žarišta širenja epidemije.

"Pre svega mislim na pozorišne, filmske i muzičke festivale čiji su organizatori sposobni da sprovedu mere socijalne distance mnogo bolje nego što je to moguće u lokalnom gradskom prevozu, šoping molovima, ili kafanama i klubovima", naglasio je Blagojević.

On je takođe zamolio krizne štabove da na nekoj od narednih sednica jasno razdvoje dozvoljeni broj okupljenih građana u zatvorenim i na otvorenim prostorima.

"Nelogično je da ograničenje za otvorene prostore bude takođe 10 ljudi ako trenutno samo na korzoima vodećih srpskih banja imamo po nekoliko hiljada posetilaca", kazao je Blagojević.

On je izjavio da se mora povesti računa o opstanku i egzistenciji slobodnih umetnika i nezavisne kulturne scene jer su ti segmenti u daleko nepovoljnijem položaju od kolega zaposlenih u javnim kulturnim institucijama.

Za početak je važno, dodao je Blagojević, da im se ne uskraćuje pravo na rad i umetničko izražavanje, makar pred malobrojnijom publikom nego što je to uobičajeno.

"Epidemija se smatra neposrednom ratnom opasnošću, a tada važi crvena linija koju je još početkom Drugog svetskog rata postavio Vinston Čerčil - zaštititi kulturu jednog naroda po svaku cenu. Za početak, ne prelivati budžet za Ministarstvo kulture u vojno, ili bilo koje drugo ministarstvo", istakao je direktor Blagojević.

Nišvil džez festival danas je objavio kompletan glavni program kao i sve prateće programe planirane za ovogodišnje izdanje koje bi trebalo da se održi od 7. do 16. avgusta.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side