07.12.2017 | 10:20h ► 10:35h Beograd

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa

Kolo na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Foto: Beta/Ministarstvo kulture
Kolo, tradicionalna narodna igra, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, objavljeno je na sajtu beogradskog Etnografskog muzeja.


Odluku o upisu kola na Uneskovu listu doneo je danas Međuvladin komitet za očuvanje nematerijalnog kulturnog nasleđa, na redovnom zasedanju koje se održava na ostrvu Čedžu, u Južnoj Koreji.

Kolo je najraspostranjenija igra na teritoriji Srbije, a pored srpskog pravoslavnog stanovništva, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, izvode ga i druge etničke i konfesionalne zajednice.

"Upis elementa na Uneskovu listu značajan je, ne samo zbog toga što će ovaj segment nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji, već i zbog toga što će različite zajednice jasnije uvideti da dele zajedničko nasleđe, podstaći ih da u većoj meri komuniciraju i budu spremne da učestvuju u zajedničkim aktivnostima, programima i projektima za očuvanje i prenošenje elementa", navedeno je na sajtu muzeja.

Kao prvi element iz Srbije, u novembru 2014. godine, na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva upisana je Porodična slava, a u proceduri usvajanja za 2018. godinu nalazi se predlog za upis elementa Pevanje uz gusle.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side