Koliko nam je vremena potrebno da se odreknemo loših navika?
20.11.2019 Beograd

Koliko nam je vremena potrebno da se odreknemo loših navika?

Koliko nam je vremena potrebno da se odreknemo loših navika? Foto: pixabay
Svako od nas ima ciklus malih rituala, koji otpočinjr početkom dana i predstavlja našu malu rutinu, koje se ne želimo odreći. I dok su neke navike korisne i poželjne, neke druge bi međutim, bilo poželjno izbaciti, što nam naravno veoma teško pada. Odvikavanje od loših navika, koje gotovo da čine našu svakodnevicu je proces, koji mora trajati duži vremenski period, a zahteva čvrstu volju i osnovanu motivaciju.

Mnogi psiholozi istraživali su oblikovanje ljudske navike i utvrdili da ne postoji precizno određeno vreme potrebno da usvojimo određenu naviku. Posle niza eksperimenata na londonskom University Collegea utvrđeno je da individualno vreme za sticanje navike varira, od 18 pa čak do 254 dana, dok je prosečno vreme sticanja navike 66 dana.

Sticanje svake navike, bila ona dobra ili loša počinje psihološkim uzrokom, odnosno psihološkom petljom koja se sastoji iz 3 dela, a prvi od njih je okidač koji mozgu dopušta određeno ponašanje. Drugi deo je samo to ponašanje, a treći nagrada, koja bi u budućnosti mogla da izazove okidač za ponavljanje ponašanja.

Nakon što se navika formira, veoma je teško prekinuti je, s obzirom da ona vremenom postaje nesvesni proces i obavlja se gotovo mehanički.

Da bi se neka loša navika iskorenila, psiholozi tvrde da je neophodno istovremeno uvesti novu naviku. Tokom uvođenja nove navike, stara još uvek postoji, ali je reakcija neurona u mozgu na okidač stare navike znatno slabija, kada se paralelno pojavi i nova, dobra navika.

Da bi loša navika bila uspešno iskorenjena, neophodno je da budete motivisani, da vam odgovaraju okolnosti u kojima se nalazite i da istovremeno stičete i novu naviku.

Motivaciju za odvikavanje od loših navika morate pronaći duboko u sebi i svakodnevno sebi objašnjavati zašto morate da ostanete dosledni svojoj odluci.

Lošu naviku uvek menjajte nekom dobrom i budite veoma uporni i strpljivi, jer će loša navika opstati upravo onoliko vremena, koliko je bila prisutna u vašem životu.

autor: JU izvor: Lepota i zdravlje
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side