11.01.2017 Beograd

Kolibriji snažni kao "mali Švarcenegeri"

Kolibriji snažni kao "mali Švarcenegeri" Foto: pixabay.com
Budući da su kolibriji najmanje ptice na svetu, možda vam se čini da su krhki i nejaki, ali se ispostavilo da su ovi dragulji u vazduhu zapravo snažni poput dijamanata, piše National Geographic.

Kada je hladno vreme, telo kolibrija ulazi u proces očuvanja energije koji se zove torper (tokom noći spuste svoju temperaturu i uspore metabolizam), prema rečima ekologa iz Oregona Adama Hedlija.

Ptice ostaju severno u toku zime iskuseći noćnu mini-hibernaciju, u kojoj se njihova temperatura od 43 stepena Celzijusa spusti čak do 9 stepeni. Otkucaji srca se takođe uspore i sa 1.260 otkucaja u minutu padnu na između 50 i 180 otkucaja.

Kolibri može da se hrani i tokom hladnog vremena (pa čak i kad je minus), a Hedli kaže da je jednu vrstu Anin kolibrija video u svom dvorištu tokom dana kad je bilo -2 stepena Celzijusa.

Ove ptice se takođe u to vreme godine pomeraju dalje na sever, uočene su u Vankuveru u Kanadi.

Kolibriji su jake i veoma agilne za svoju veličinu, a čak se veruje da imaju najbrži metabolizam u celom životinjskom carstvu nakon insekata.

Kolibri je jedina ptica koja može da leti unazad, zahvaljujući svom mehanizmu letenja koji nije jednostavno lepršanje i uključuje mnogo rotacija krilima.

Oni su jedinstveni među pticama u svojoj efikasnosti letenja, jer sposobnost da rotiraju svoja krila je slična kao kod insekata. Oko 30 procenata njihove telesne mase čini pektoralni mišić.

"Oni su poput malog Arnolda Švarcenegera", kaže šumski ekolog Mat Bets iz Oregona.

Kolibri pokazuju svoje veštine u vazduhu i u ljubavi i u ratu, boreći se s rivalima i u udvaranju.

Mužjak Anin kolibrija će na primer da bi impresionirao ženku da se popne 40 metara u visinu i da se potom zaleti brzo dole u zaokret od 180 stepeni tokom kojeg će raširiti perje repa da napravi cvrkut pre nego što se vrati na istu visinu.

Poput mnogih ptica, kolibri su takođe značajni oprašivači.

autor: SA izvor: N1/National Geographic Srbija
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw