15.11.2017 Beograd

Koale bi mogle da budu istrebljene do 2040.

Koale bi mogle da budu istrebljene do 2040. Foto: pixabay.com
Smanjenje populacije koala posebno je drastično u poslednjih pet godina, tokom kojih se njihov broj smanjio sa procenjenih 100.000 na 40.000.

Ukoliko njihov broj nastavi da se smanjuje istom brzinom kao u prethodne dve decenije, koale u Australiji bi mogle da budu istrebljene do 2040. godine, upozorio je izvršni direktor Fondacije za nacionalne parkove i život u divljini, Ian Darbišir.

On je rekao da je smanjenje populacije koala posebno drastično u poslednjih pet godina, tokom kojih se njihov broj smanjio sa procenjenih 100.000 na 40.000.

"Ovim tempom, koale će biti istrebljene do 2040. godine", rekao je Darbišir i kao jedan od razloga za svoju procenu naveo urbani razvoj u Australiji.

Darbišir je dodao da često gubitak staništa prekida povezanost između stabala, te se danas često mogu videti koale koje prelaze put, a tada su ranjive, "ne samo zbog automobila, već i zbog pasa".

Tu su i druge opasnosti s kojima se koale susreću, kao što su šumski požari ili klimatske promene, jer koale moraju da imaju oko sebe razvijenu floru.

Darbišir je dodao da premeštanje koala nije lak posao, jer su ove životinje prilično izbirljive kada je u pitanju lišće koje jedu.

"Koale ne mogu da žive bilo gde drugde na svetu. One su životinje jedinstvene za Australiju i ne mogu da se prilagode brzini kojom mi menjamo okolinu", zaključio je Darbišir.

autor: SA izvor: National Geographic Srbija
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side