06.08.2018 Tampa

Klimatske promene bi Zemlju mogle pretvoriti u pećnicu

Klimatske promene bi Zemlju mogle pretvoriti u pećnicu Foto: Beta/Armin Weigel/dpa via AP
Prelaz na zelenu ekonomiju je nužniji i hitniji nego ikad za Zemlju jer zagađenje od fosilnih goriva preti da planetu pretvori u opasnu "pećnicu", upozorili su danas međunarodni naučnici.

Ako polarne kape nastave da se tope, šume da se uništavaju, a emisije gasova staklene bašte da svake godine obaraju rekorde, Zemlja će preći tačku pucanja.

Naučnici su upozorili da bi do promena moglo doći u "samo nekoliko decenija".

Prema njihovim rečima, prelazak praga bi značio "temperature za četiri do pet stepeni više nego u predindustrijskom periodu i nivo mora za 10 do 60 metara viši nego danas".

"Zemlju-pećnicu najverovatnije je nemoguće kontrolisati i opasna je za mnoge", navodi se u zaključcima danskih, australijskih i nemačkih naučnika o efektima klimatskih promena u Nemačkoj.

Reke će se izlivati, uragani će pustošiti obale a koralni grebeni će nestati - i sve to pre kraja ovog veka.

Globalna prosečna temperatura prevazilazi one iz bilo kog međuglacijalnog perioda, ciklusa koji razdvaja dva ledena doba, tokom više od 1,2 miliona godina.

Samo otapanje polarnih kapa izazvalo bi značajno povećanje nivoa okeana, potapajući priobalna područja u kojima živi stotine miliona ljudi.

"Brojna mesta na Zemlji bi postala nenastanjiva ako 'Zemlja-pećnica' postane stvarnost", upozorio je švedski naučnik Johan Rokstrem.

Naučnici tvrde da bi tačka pucanja mogla biti porast prosečne tepmerature od dva stepena u odnosu na predindustrijsku eru. Temperatura sada raste za 0,17 stepeni svake decenije.

U izveštaju naučnika se navodi da bi otopljenje od dva stepena moglo izazvati domino efekat i aktivirati druge simptome 'prelaska praga'.

Takođe, izražena je zabrinutost zbog sve većeg broja šumskih požara kako se planeta greje.

Naučnici su ispitali i davna vremena, poput ere pliocena pre pet miliona godina, kada je nivo ugljen-dioksida (CO2) u vazduhu bio isti kao i danas, 400 čestica u milion.

Tokom perioda krede, u doba dinosaurusa, pre 100 miliona godina, količina CO2 je iznosila 1.000 čestica u milion, najvećim delom zbog vulkanske aktivnosti.

Prema zaključcima naučnika, neophodno je odmah promeniti način života da bi se zaštitila Zemlja, što pre svega podrazumeva zamenu fosilnih goriva izvorima energije koji ne emituju CO2.

Preporučeno je bolje upravljanje zemljištem, bolje poljoprivredne prakse, zaštita zemljišta i obala, razvijanje tehnika za zadržavanje CO2, sađenje drveća i prestanak deforestacije.

Međutim, čak i kad bi prestala emisija gasova staklene bašte, trenutna tendencija otopljavanja bi mogla da pokrene druge sistemske procese u Zemlji, takozvane retroakcije, i tako dodatno podigne temperaturu.

Među tim procesima su topljenje permafrosta, deforestacija, nedostatak snežnog pokrivača na severnoj hemisferi i nestanak polarnih kapa.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike

  Savet Mesne zajednice sela Gostuša na Staroj planini pokrenuo je akciju u kojoj će svakog aprila i maja u ekološkoj akciji biti prikupljana plastika u selu i pored reke.

 • Godišnje popiju punu kadu alkohola Godišnje popiju punu kadu alkohola

  U Nemačkoj se konzumiraju velike količine alkohola i svaki Nemac godišnje u proseku popije kadu punu pića, pokazao je godišnji izveštaj o bolestima zavisnosti, prenosi Poslovni dnevnik.

 • Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne

  Na početku beše pokret... i od nastanka vremena, igra je snažno sredstvo izražavanja i slavlja. Pronađena na muralima egipatskih faraona i inspirativna njenim kreatorima, do danas. Igra se koristila da dočara bogove i boginje, sa svim onim što oni predstavljaju u značajnom i pojmovnom, od ravnoteže iz koje proizilazi pravda, do muzikalnosti, ritmičnosti, individualne i kosmičke svesti...

 • Voda i njena toplota kao izvor života Voda i njena toplota kao izvor života

  Da bismo bili zdravi i vitalni, da bismo bili u svom najboljem izdanju, svakoga dana treba da popijemo 2,5 litar tople vode. Ako vam nije jasno zbog čega, odgovor leži u sledećim ciframa. Ljudsko telo u sebi sadrži u proseku od 55% do 78% vode. Mišići su 75% sastavljeni od vode, mozak 90%, krv 83%, kosti čak 22%. Zato svakoj ćeliji našeg tela treba voda, zato čovek može da živi mesec dana bez hrane, ali samo 7 dana bez vode.

 • Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava

  Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava za koji su pojedini izdavači u Srbiji pripremili popuste, a bibloteke raznovrsne programe.

 • Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike

  Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je danas da je prva kompanija iz regiona koja je obavila let bez upotrebe jednokratne plastike, a kako bi podigla svest o efektima zagađenja plastikom.

 • Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona

  Poizvođač pametnih telefona južnokorejski Samsung objavio je da odlaže lansiranje svog sklopivog uređaja Galaksi Fold (Galaxy Fold), pošto su se neki američki novinari žalili da imaju ozbiljne probleme sa ekranima.

 • U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu

  Ulaznice za manifestaciju Noć muzeja u Beogradu biće puštene u prodaju u utorak, 23. aprila, a cena u pretprodaji iznosiće 450 dinara, saopštili su danas organizatori.

 • Trajni lak: Da ili ne? Trajni lak: Da ili ne?

  Negovane ruke i uredni i sređeni nokti, uvek ostavljaju utisak negovane žene, jer je reč o delu tela, koji mnogima prvo zapadne za oko.

 • Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine

  Britanska kraljica Elizabeta Druga danas slavi 93. rođendan koji se ove godine podudara s obeležavanjem Uskrsa.

 • Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta

  Muškarci obično sazrevaju pored žene koju vole, ali posebno se menjaju, kada od vas dvoje, postanete porodica od vas troje. Ako do sada niste bili sigurni šta se kod muškaraca promeni kada postanu očevi, mi smo izdvojili nekoliko neminovnih promena u njihovom ponašanju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side