24.12.2016 SAD

Kako smo počeli da jedemo "buđavi sir"?

Kako smo počeli da jedemo "buđavi sir"? Foto: pixabay
"Plavi sir", prošaran plavičasto sivom mrežom buđi, simbol je dobrog ukusa i luksuza. Danas se masovno proizvodi, i poznat je širom sveta kao sir izuzetnog ukusa. Zašto su ljudi počeli da jedu nešto što je pokvareno?

Svaka verzija govori da je reč o slučajnosti.

Kako piše Njujork Tajms, prvi plavi sir je napravljen još pre dva milenijuma. Rokfort sir se pominje u spisima rimskog naučnika Plinija starijeg, u prvom veku nove ere. Ipak, neki istoričati tvre da on samo hvali galski kozji sir, i nikada ne pominje da je bio plav.

Prema legendi, zaljubljeni galski pastir ostavio je svoj ručak, sastavljen od hleba i sira, u pećini kako bi se našao sa svojom ljubavnicom. Ne znamo kako se ta ljubavna afera završila, ali ono što legenda kaže je da se taj pastir vratio posle tri meseca i setio da je ostavio ručak tu. Bio je verovatno jako gladan pa je pojeo plavi buđavi sir koji je našao. I očigledno mu se jako svideo.

Rokfort je od tada (ali i drugi plavi sirevi) poznat i cenjen sir, pa je tako bio omiljen i među kraljevima. Francuski kralje Čarls VI (Ludi) je još 1411. potpisao protkol kojim se štiti ovaj sir od inostrane konkurencije.

Britanci imaju svoju verziju ovog sira, kao i druge nacije (Danski plavi). I u svakoj zemlji je vezana slična priča za poreklo sira - nastao je slučajno.

Buđ koja se razvija na ovom siru se zove Penicillium roqueforti, i zapravo je vrsta gljivice. Može da se nađe u Rokfortu, Gorgonzoli i drugim sirevima. Iako neki i dalje praktikuju stari način proizvodnje, i ostavljaju sir u kontrolisanim uslovima da sam "sazri" do trenutka kada razvije buđ, mnogo je proširenija masovna proizvodnja. U fabrikama se sada ciljano dodaje gljivica, te današnji sirevi imaju kontrolisane šare aromatične buđi.

autor: JU izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Bob Dilan, Imani i Veks Tejlor na džez festivalu u Montrealu Bob Dilan, Imani i Veks Tejlor na džez festivalu u Montrealu

    Bob Dilan, Pink Martini, Imani, Veks Tejlor i Roberto Fonseka će biti glavni izvođači na 38. Međunarodnom festivalu džeza u Montrealu od 28. juna do 8. jula.

  • Spajaju se "Luj Viton" i "Kristijan Dior" Spajaju se "Luj Viton" i "Kristijan Dior"

    Kompanija "Kristijan Dior" je osnovana pre 70 godina, a sada je došlo vreme da se neke stvari tu malo promene.

  • Kasini, Saturnov pratilac, kreće na poslednje putovanje (FOTO) Kasini, Saturnov pratilac, kreće na poslednje putovanje (FOTO)

    Kasini (Cassini) kreće na put na kom nikad pre nije bila nijedna letelica napravljena ljudskom rukom. Ona danas polazi u seriju od 22 orbite oko Saturna, pre nego što prvi i poslednji put uroni u njegovu atmosferu.

  • Poslednji mužjak belog nosoroga dobija pomoć na Tinderu Poslednji mužjak belog nosoroga dobija pomoć na Tinderu

    Poslednji mužjak severnog belog nosoroga na svetu "pridružio se" aplikaciji za upoznavanje partnera Tinder, u okviru napora stručnjaka da prikupe sredstva za očuvanje njegove vrste.

  • Zlatna palma Kanskog festivala ove godine sa dijamantima Zlatna palma Kanskog festivala ove godine sa dijamantima

    Glavna nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Kanu Zlatna palma, prvi put će ove godine imati dijamante u znak obeležavanja jubileja te kulturne manifestacije, saopštila je juvelirnica Šopar koja izrađuje prestižnu nagradu.

  • Biljke znaju kada ih jedemo i to im se nimalo ne sviđa Biljke znaju kada ih jedemo i to im se nimalo ne sviđa

    Da biljke poseduju rudimentarnu inteligenciju nije preterana novost, ali istraživanje Univerziteta u Misuriju pokazalo je da biljke mogu da osete kad ih neko jede i aktiviraju odbrambene mehanizme kako bi zaustavile tako nešto.

  • U kakvoj su vezi želja za čokoladom i depresija? U kakvoj su vezi želja za čokoladom i depresija?

    Veza između raspoloženja i depresije specifičnija je za čokoladu više nego za bilo koju drugu vrstu hrane koja bi mogla da utiče na raspoloženje: kao što je kofein, masti, ugljeni hidrati i energetska hrana (a svi su uglavnom sastojci čokolade).

  • Zašto bi trebalo jesti mladi luk Zašto bi trebalo jesti mladi luk

    Sezona je zeleniša i to je odličan razlog da u organizam unosite što više vitamina i minerala. Među prolećnim povrćem ističe se mladi luk, a naročito njegov zeleni deo, za koji kažu da ima antibakterijska svojstva, pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave. Evo za šta su sve dobra zelena perca mladog luka.

  • Šta znači ako vam muva sleti na hranu? Šta znači ako vam muva sleti na hranu?

    Proleće napokon može da počne - stiže nam lepo vreme, toplije temperature i verni pratioci proleća i leta - dosadni insekti.

  • Kako sprečiti maligne bolesti Kako sprečiti maligne bolesti

    Promena ishrane koja podrazumeva više povrća, koštunjavog voća, celih žitarica i hladno ceđenog maslinovog ulja, kontrola telesne težine i svakodnevna fizička aktivnost, pomogli bi da se smanji broj obolelih od raka za čak 30 do 40 odsto, tvrde stručnjaci.

  • Hrkanje remeti zdravlje i brak Hrkanje remeti zdravlje i brak

    Ko spava pored osobe koja hrče, prosečno izgubi dva sata sna svake noći, ističu stručnjaci britanske asocijacije "Snoring and sleep apnoea", tvrdeći da trećina Britanaca tokom života izgubi čak dve godine zbog ovog problema.

  • Smeh glavni "začin" ljubavi Smeh glavni "začin" ljubavi

    Znamo da žene "padaju" na duhovite muškarce, ali humor je važan i kasnije u vezi, tvrde stručnjaci. Zapravo je najvažniji, makar prema mišljenju britanskog stručnjaka za veze Džejmsa Prisa koji kaže da je to neophodan uslov za dugovečnost veze.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side