Kako nuklearna bomba uništava asteroid (VIDEO)
15.03.2012 London

VideoKako nuklearna bomba uništava asteroid (VIDEO)

Kako nuklearna bomba uništava asteroid (VIDEO)
Američki naučnici u laboratoriji u Novom Meksiku uradili su komjutersku simulaciju ispaljivanja nuklearne bombe na ogromni asteroid koji preti Zemlji.

Tim u vladinoj laboratorija Los Alamos koristio je superkompjuter za kreiranje ove simulacije.

Istraživačima je rečeno da unište 500 metara dugačak asteroid nuklernom bombom koja je oko 50 puta jača od one koja je bačena krajem Drugog svetskog rata na Nagasaki.

Iako je reč samo o virtuelnom testiranju, pristup je bio uspešan to jest doveo je do razbijanja asteroida na manje stene čime je značajno umanjena opasnost koju je on prvobitno predstavljao.

"Ako jedan ovakav asteroid bude primećen nekoliko meseci (pre udara u Zemlju), on bi mogao predstavljati veliku opasnost”, kažu naučnici koji su učestvovali u eksperimentu.

Tim je koristio superkompjuter sastavljen od 32.000 procesora koji su nalaze u običnim računarima kako bi kreirali što će se tačno dogoditi prilikom eksplozije.

Tim naučnika istakao je i da je upotreba nukleranog oružja samo poslednje sredstvo i da takođe istražuju druge metode, uključujući i korišćenje letilica ili čak i gravitaciona silu planete da menjaju kurs.

autor: AM izvor: DailyMail/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side