21.10.2017 Beograd

Kaki jabuka - ukras i hrana

Kaki jabuka - ukras i hrana Foto: Pixabay
Prepoznatljiva po jarko žutim, ukusnim plodovima, kaki jabuka je s razlogom često ukras vrtova na gotovo svim kontinentima.

Poreklo vodi iz Kine, ali je poznatija kao japanska jabuka zbog brojnih novih sorti koje su tamo stvorene. U prevodu njeno ime znači "hrana bogova". Kaki ima izuzetno lepo stablo, tamnozelene kožaste listove i izuzetno dekorativne cvetove i plodove. U jesen lišće postaje crvenkasto žuto, a nakon opadanja plodovi ostaju na stablu dok ne sazru i beru se pre prvih mrazeva.

Ako želite da svoj vrt obogatite kaki jabukom, zasadite je tokom jeseni proleća ili jeseni zasadite na sunčanoj poziciji zaštićenoj od vetra, najbolje blizu stambenog objekta koji se greje. Zemljište za sadnju mora biti plodno, propusno, slabo kisele ili neutralne reakcije. U sadnu jamu koja mora biti što veća stavite humusno đubrivo koje ćete izmešati sa finom humusnom zemljom. Oko korena rasporedite humusnu zemlju, osmokotno đubrivo za voće i agrogel koji zadržava vlagu u zoni korena.

Sadnicu kaki jabuke poduprite jačim kolcem od bagrema za koji ćete vezati sadnicu. Krošnju na proleće skratite na željenu visinu. Izdanke koje planirate da koristite za oblikovanje krošnje ostavite, a sve ostale uklonite sa stabla. Mlade izdanke savijte posebnim nastavcima za savijanje grana, kako grane ne bi rasle ukoso, jer je drvena masa krhka i može se slomiti pod težinom plodova. Oko stabla redovno uklanjajte korov. Kaki tokom vegetacije u tri navrata odbacuje višak plodova, čime reguliše rodnost. U jesen plodove treba ostaviti na stablu do većih mrazeva da dobro sazru, pa ih tek onda brati. Nakon berbe, plodove složite u kutije i odložite u hladan prostor. Kaki jabuka može bez posledica da podnese temperature do -18 stepeni ukoliko taj period ne traje predugo.

 

Savet plus

Tokom prve dve godine koren sadnice zimi zaštitite oblogom od lišća, slame ili borovih grana. Ukoliko je potrebno stablo kaki jabuke možete orezati da biste odstanili nepotrebne izdanke, a novoizrasle grane sa puno plodova vežite za jače delove stabla ili poduprite dodatnom potporom. Prskanje nije potrebno.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik Čuveni tinosaurus reks nije mogao da isplazi jezik

  Jezik tinosaurusa reksa, poznatog kao Ti reks (T-Rex) bio je zalepljen za usnu duplju u čeljusti, kao kod aligatora, saopštili su večeras naučnici posle istraživanja fosila na severu Kine, a njihovo otkriće govori da su animacije i skulpture u muzejima o tom dinausurusu pogrešne.

 • Višnja jača kapilare Višnja jača kapilare

  Samo šaka višanja dnevno može da učini da lakše podnosite fizički napor i da otklonite bolove u mišićima i zglobovima. Medicinska istraživanja pokazala su da je ishrana ovim voćem korisna i u sprečavanju srčanih oboljenja, artritisa i kancera.

 • Vežbajte i u trudnoći Vežbajte i u trudnoći

  Održavanje dobre fizičke forme i kondicije preduslov je dobrog zdravlja i u trudnoći. Da bi uslovi rekreacije u trudnoći bili idealni, najbolje je da bude pod stručnim nadzorom profesionalaca i uz saglasnost lekara koji vodi trudnoću, ali ako trudnoća teče uredno, moguće je da se vežba i u kućnim uslovima.

 • Herpes ne smete prikrivati šminkom Herpes ne smete prikrivati šminkom

  Širenje infekcije po licu, nakon pojave herpesa na usnama, nije retka pojava ukoliko se "groznica" ne tretira pravilno. Kada je lečenje neadekvatno, plikovi se dodiruju rukama ili pacijent pokušava prekriti herpes šminkom, može da dođe do pogoršanja stanja i širenja infekcije u predelu lica, oko ušiju i nosa.

 • Instagram prešao prag od milijardu korisnika Instagram prešao prag od milijardu korisnika

  Društvena mreža Instagram saopštila je večeras da je prešla prag od jedne milijarde korisnika koji na tom sajtu dele fotografije i video snimke.

 • Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa Sutra počinje leto, ali zavisi kako se računa

  Leto na severnoj Zemljinoj hemisferi počinje u četvrtak, 21. juna, u 12 časova i sedam minuta, a na južnoj hemisferi u isto vreme počinje zima.

 • Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče

  Toplo vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina.

 • Australijanke brže stare Australijanke brže stare

  Koliko štete sunce nanosi mladosti i lepoti, pokazuje novo istraživanje koje donosi neverovatan zaključak - Australijanke stare i do 20 godina brže nego žene u Evropi.

 • Žene teže tonu u san Žene teže tonu u san

  Ženama zbog fiziologije treba više sna nego muškarcima. U suprotnom, dolazi do niza psihofizičkih smetnji. Zbog lošeg sna, one u većini slučajeva osećaju depresiju, ljutite su i nepoverljive, potvrdilo je sprovedeno istraživanje na Institutu Đuk u Severnoj Karolini, kojim je rukovodio psihijatar dr Edvard Suarez.

 • Da li je vreme "poludelo"? Da li je vreme "poludelo"?

  Malo-malo pa osvane vest da su se u nekom delu zemaljske kugle desile katastrofalne poplave koje su odnele veliki broj ljudskih žrtava.

 • Od kolege do muža Od kolege do muža

  Sa njima provodimo najviše vremena, poveravamo im se kad nam je teško, ogovaramo druge ljude. Ne, oni nisu naši bračni partneri, nego kolege. Ali vrlo lako mogu postati i nešto više.

 • Zmija belouška izvirila iz haube automobila u pokretu Zmija belouška izvirila iz haube automobila u pokretu

  Zmija belouška iznenada je izmilela iz haube jednog automobila u kojem je tokom vožnje prestravila jednu porodicu iz Vladičnog Hana, dok je putovala prema Vranju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side