11.09.2018 Pariz

Kada je ljubav gubitak slobode?

Kada je ljubav gubitak slobode? Foto: pixabay
Ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti, kažu psihoanalitičari. Par postoji samo ako te osobe i dalje postoje kao individue.

Kada se zaljubimo, "ja" uglavnom prerasta u "mi". Ali francuski psihoanalitičar Martin Tejak smatra da par može da postoji samo ako te dve osobe i dalje postoje kao individue."U protivnom, tu nema sreće", tvrdi Tejak.

Međutim, taj princip uglavnom nije razumljiv ljudima, jer zbog manjka samopoštovanja osećaju strah da neće biti voljeni ako se do kraja predaju drugom. Zbog toga su u stanju da žrtvuju svu svoju slobodu, ličnost i navike, samo da ne bi ostali sami.

I njegov kolega Žan-Pjer Vinter opominje da ljubav nije rad u kojem se od dvoje pravi jedan, već proces u toku kojeg osoba koja voli samo osvaja sebe preko te druge ličnosti.

"Čim dođemo u situaciju da sa nekim moramo da pregovaramo o nečemu, pravimo previše kompromisa koji nam ne prijaju, gubimo deo svoje slobode. Naučeni smo da voleti znači imati prava nad partnerom i smatrati da je normalno da on ima prava nad nama", kaže Vinter.

autor: JU izvor: Superzena.B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side