04.08.2018 Beograd

Kad sunce "udari" u glavu, ovo je prvo što morate da uradite

Kad sunce "udari" u glavu, ovo je prvo što morate da uradite Foto: Pixabay
Sunčanica je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje izlaganjem glave, posebno potiljka, visokoj temperaturi, odnosno uticaju sunčeve toplote.

Prvi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, crvenilo lica i temperatura tela iznad 38.9 stepeni Celzijusovih.

Kasnije mogu da se jave i zujanje u ušima, problemi s vidom i malaksalost, a moguća je i nesvestica. Što treba da uradite ako vas, ili neku drugu osobu iz vaše okoline udari sunčanica?

Potražite hlad

Osobu koju je udarila sunčanuca obavezno prvo sklonite u hlad ili još bolje rashlađenu prostoriju. Uklonite sve suvišno sa tela, čarape, cipele, kapu kako biste ubrzali hlađenje. Rashladite osobu i umereno hladnim tušem ili kadu napunite vodom. Stavite mokru krpu ili peškir na zadnji deo vrata, prepone i/ili ispod pazuha.

Suprotno uvreženom mišljenju, osoba sa sunčanicom ne sme da se hladi alkoholom, jer će on prebrzo rashladiti telo što može da dovede do opasne fluktuacije telesne temperature.

Neka miruje

Osobu koju je udarila sunčanica treba da leži, jer je kod nje moguća i nesvestica pa je bitno što pre leći. Ako se osoba onesvesti okrenite je na levi bok (na toj strani je srce pa će cirkulacija brže proraditi).

Hidriratacija

Nadoknadite tečnost, ali ne prebrzo. Pijte zasoljenu vodu (jedna kašičica soli na decilitar vode). To će suzbiti dehidraciju i gubitak soli uzrokovan znojenjem.

Voda ne sme da se pije prebrzo kako bi se sprečila mogućnost doživljavanja šoka. Ako nemate slane vode, može da pomogne i obična.

Bez panike

Ostanite mirni. Osobu koju je udarila sunčanica može da uhvati panika, ali bitno ostati miran, a to je najlakše postići dubokim disanjem. Osećaj uznemirenosti samo će ubrzati pumpanje krvi što će dodatno da podigne temperaturu tela.

Masaža

Osobi sa sunčanicom lagano masirajte mišiće kako bi se pospešila cirkulacija krvi. Grčevi u mišićima, naročito u listovima, takođe su rani simptomi sunčanice.

Pozovite pomoć

Zavisno od jačine i trajanja simptoma sunčanice, pozovite hitnu pomoć. Ako glavobolja, vrtoglavica, nemir i crvenilo lica traju duže od sat vremena potrebno je nazvati hitnu pomoć.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side