20.03.2017 Beograd

Još jedan način da uživate u brokoliju i karfiolu

Još jedan način da uživate u brokoliju i karfiolu Foto: pixabay
Neki ih vole, drugi ne mogu da ih smisle, ali činjenica je da su karfiol i brokoli izuzetno zdrave namirnice koje bi trebalo da su redovno na našem meniju. Ukoliko ih spremate uobičajeno tako što ih kratko kuvate ili barite na pari, uverićete se da je to prošlost.

Brojne studije su pokazale da ovo povrće treba jesti sirovo jer je jednostavno tako najzdravije, a baš to mnoge odbija od karfiola i brokolija. Zato je tu sasvim nov način pripreme koji će privući i najveće sladokusce.

Ideju je otkrila Ana Monet Roberts, zaljubljenica u zdravu hranu, koja redovno objavljuje fine recepte, a uspešno je završila i „Ćef's Training Program“.

"Inače obožavam hrskavo pečeno povrće. Gotovo svakodnevno pravim svoj zdravi čips od kelja, a veliki sam fan i hrskavog zelja, pa zapravo ne znam zašto mi je toliko dugo trebalo da na isti način počnem da spremam i brokoli i karfiol",  rekla je Ana.

Evo njenog saveta.

Izrežite karfiol i brokoli na cvetove iste veličine. Prosušite ih ako je potrebno, prebacite na pleh za pečenje, ali tako da se cvetovi ne dodiruju, lagano ih poprskajte maslinovim uljem, posolite i začinite po želji i stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni.

Pecite od 18 do 23 minuta, zavisno od toga koliko želite da budu hrskavi i uživajte!

autor: JU izvor: Blic.zena
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Prvi put zabeležen pogrebni ritual kod šimpanzi (VIDEO) Prvi put zabeležen pogrebni ritual kod šimpanzi (VIDEO)

    Naučnici su prvi put posmatrali šimpanze kako izvode krajnje neobičan pogrebni ritual. Da li tako iskazuju tugu ili su ipak samo znatiželjni, pokazaće dalja istraživanja.

  • Šta se zaista dešava u vašem telu kad osetite strah? Šta se zaista dešava u vašem telu kad osetite strah?

    Zašto nas određene stvari plaše? Kako kroz prizmu nauke možemo da objasnimo šta se dešava u našem telu kad se uplašimo?

  • Zadivljujući vrh Himalaja: Pogledajte putovanje do Mont Everesta (VIDEO) Zadivljujući vrh Himalaja: Pogledajte putovanje do Mont Everesta (VIDEO)

    Kako bi zabeležili najlepše kutke najvišeg planinskog vrha na Zemlji, upustili su se u pravu avanturu u okviru koje su drastično menjali nadmorsku visinu za samo deset minuta. Rezultat je ovaj uzbudljiv video, pogledajte...

  • Zašto nam je na istim temperaturama vode i vazduha uvek hladnije u vodi? Zašto nam je na istim temperaturama vode i vazduha uvek hladnije u vodi?

    Zašto se na 15 stepeni Celzijusovih napolju osećamo prijatno, ali u vodi koja je isto toliko topla, osećamo hladnoću? Ako su vazduh i voda iste temperature, šta pravi razliku u našem doživljaju?

  • Iscrpljeni ste i nervozni, ali nemojte da paničite Iscrpljeni ste i nervozni, ali nemojte da paničite

    Ustajete mamurni i umorni, a niste sedeli do sitnih sati i niste se opijali? Ne paničite, jer je prolećni umor jedan od prvih "vesnika" nove sezone i organizmu je potrebno vreme da se tome prilagodi posle duge zime. Ako ovih dana osećate nervozu i borite se sa glavoboljom, ni to nije razlog za brigu jer sve to mogu biti simptomi ranog proleća.

  • Kako dopreti do ćerke tinejdžerke Kako dopreti do ćerke tinejdžerke

    Nesporazumi između majke i ćerke tinejdžerke veoma su učestala pojava, pa ako vam je ovo poznato, poslušajte predloge dr Tine Pejn Brajson kako da ih prevaziđete.

  • Špargla čini čuda Špargla čini čuda

    Ukusna i lekovita špargla (Asparagus officinalis) se u Srbiji smatra delikatesnom namirnicom, malo je ima u ponudi i cena joj je visoka. Iako može da se nađe u svako doba godine, najbolja je u proleće kada se pojave izdanci beličaste boje, sladunjavog je mirisa i ukusa.

  • Četiri tipa zaposlenih Četiri tipa zaposlenih

    Sto ljudi, sto ćudi - kaže narodna izreka. Ali, da smo mnogo sličniji nego što mislimo, bar na poslu, pokazuju rezultati obimne studije sprovedene među 19.000 radnika koja je ustanovila da na svakom radnom mestu postoje četiri tipa ličnosti.

  • Kakve žene muškarci vole? Kakve žene muškarci vole?

    Smerna ili drska? Fina ili opasna? Direktna ili misteriozna? Sa stavom ili ona koja je savladala veštinu klimanja glavom? Ambiciozna ili posvećena porodici?

  • Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze Gastritis muči zbog zeleniša sa trpeze

    Kod nekih osoba, naročito kod onih koji pate od sindroma iritabilnog creva, promena ishrane i obilje zeleniša u proleće uzrokuju brojne tegobe. Zato nije retkost da se upravo u ovo doba godine češće nego inače traži pomoć gastroenterologa.

  • Nikako nemojte držati preostali pirinač od ručka na sobnoj temperaturi Nikako nemojte držati preostali pirinač od ručka na sobnoj temperaturi

    Bendžamin Čapman, specijalista za bezbednost hrane sa Univerziteta u Severnoj Karolini, objašnjava da kuvanje pirinča ne uništava obavezno sve patogene koji se u njemu nalaze

  • Kako pomeranje sata utiče na zdravlje? Kako pomeranje sata utiče na zdravlje?

    Pomeranje časovnika za jedan čas unapred, kojim se od noćas prelazi na letnje računanje vremena, može da uzrokuje zdravstvene poteškoće i niz štetnih posledica, tvrde naučnici sa Univerziteta Kolorado.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Martovski festival
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS Side Sajam