31.08.2016 Beograd

Jesu li džinovske pande medvedi ili rakuni?

Jesu li džinovske pande medvedi ili rakuni? Foto: Pixabay
Naučnici dugo nisu mogli sa sigurnošću da svrstaju džinovsku pandu u određenu familiju jer imaju karakteristike i medveda i rakuna. Ipak, analiza njihovih genetskih karakteristika dala je konačan odgovor.

Decenijama je vladala prava konfuzija kada je reč o dodeljivanju određene taksonomske kategorije džinovskim pandama. Naučnici svrstavaju živa bića u takve kategorije kako bi lakše grupisala saznanja o živom svetu na Zemlji na osnovu njihovih zajedničkih karakteristika. Ipak, ne može se baš sve lako grupisati, a džinovska panda je jedan od najboljih primera toga.

Poznato je da su džinovske pande sisari jer imaju dlaku i hrane se majčinim mlekom, kao i da spadaju u mesoždere jer imaju zube i bliske su ovom redu – iako 99 procenata njihove ishrane čini bambus. U divljini ponekad konzumiraju druge biljke, pa čak i meso ptica i glodara, a u zatočeništvu je zabeleženo da su jele med, jaja, ribu, pomorandže, banane...

 

Šta ih spaja, a šta razdvaja?

Zbog neobične prirode džinovskih pandi, dugo se stručnjaci nisu slagali u tome pripadaju li one familiji medveda (Ursidae) ili rakunima (Procyonidae) jer imaju odlike i jednih i drugih.

Zagovornici teorije da je džinovska panda rakun isticali su sličnost njihovih lobanja i zuba, fizičke karakteristike (posebno oko očiju).

S druge strane, oni koji veruju da ova životinja pripada medvedima podsećali su na to da džinovska panda ima oblik tela sličan medveđem, kao i da je slične veličine kao ova životinja. Takođe, tu su i slično krzno i prepoznatljiv način penjanja.

 

Odgovor

Kako bi rešili ovu dilemu, naučnici su sproveli genetsko istraživanje ćelija džinovske pande i uporedili ih s nalazima istraživanja ćelija crvene pande, američkog mrkom medveda, južnoameričkog medveda naočara i sunčanog medveda iz Malezije.

Stručnjaci su podvrgli uzorke trima molekularnim testovima kako bi utvdili strukturu gena, a zaključak je bio jasan: džinovska panda i medved su najsličniji.

Kako piše LA Times, familija Procyonidae, kojoj pripadaju rakuni, najverovatnije se izdvojila odvojila od medveda pre oko 30 do 50 miliona gdina. Džinovske pande učinile su to pre oko 15 do 25 miliona godina, ali ih, sudeći po nalazima molekularnih testova, treba smatrati podgrupom porodice medveda. Takođe, naučnici su zaključili da je, od svih medveda, džinovskoj pandi najsličniji medved naočar, koji živi na tlu Južne Amerike.

autor: VV izvor: NationalGeographic.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side