Japanska kolekcionarka vratila Kambodži drevne predmete
05.07.2019 Pnom Pen

Japanska kolekcionarka vratila Kambodži drevne predmete

Japanska kolekcionarka vratila Kambodži drevne predmete Foto: Beta / AP
Hiljadu godina stari kambodžanski predmeti danas su vraćeni toj državi posle dve decenije u vlasništvu japanske kolekcionarke.

Najveći deo od 85 predmeta su male bronzane stvari, između ostalog statue Bude i hinduističkog boga Šive kao i ćupovi, keramika i nakit. Kambodžansko ministarstvo kulture je navelo da su neki predmeti stariji od doba Angkor Vata, koje je počelo oko 800. godine nove ere. Drugi potiču iz tog perioda ili neposredno po njegovom završetku krajem 14. veka.

Kambodža ulaže dosta napora da povrati predmete opljačkane tokom građanskog rata sedamdesetih godina.

                                                                                                            Foto: Beta / AP

Na zvaničnom prijemu povodom povratka umetnina, državni sekretar u ministarstvu kulture Prak Sonara je pohvalio kolekcionarku jer je dobrovoljno vratila predmete. On je naveo da je njeno delo dobar primer koji treba da slede drugi kolekcionari i države.

Kolekcionarka Fumiko Takakuva je posle ceremonije primopredaje novinarima rekla da su ona i njen pokojni muž kupili te predmete u Japanu i da su ih rado prikazivali u svojoj kući. Ipak, oduvek su znali da predmeti potiču iz Kambodže i da ih je zato vratila.

"Moj muž je pre smrti rekao da predmete treba vratiti u Kambodžu i danas sam srećna jer sam to učinila", navela je ona.

Prak Sonara je rekao da se veruje da je 85 predmeta iz Takakuvine kolecije ukradeno iz hramova tokom rata, kada je dolazilo do masovnih pljački i šverca vrednih stvari preko susednog Tajlanda.

Kambodža je 1993. zakonom zabranila iznošenje kulturnih dobara iz zemlje bez izričite dozvole vlade. Zakon je snažnim jezikom pozvao vlasnike predmeta odnetih u inostranstvo posle tog datuma da ih vrate. Treba reći, međutim, da i u svetu umetnosti postoji konsenzus da su ti predmeti nezakonito stečeni ako su iz Kambodže izneti bez jasne i važeće dokumentacije posle 1970, kada su UN postigle dogovor o borbi protiv šverca antikviteta.

Tri hiljade godina stare statue s prikazima iz hinduističke mitologije su 2014. vraćene u Kambodžu nakon što su bile ukradene iz hrama i završile u umetničkim kolekcijama na zapadu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side