Jahanjem neosedlanih konja prizivaju proleće
25.03.2013 Babušnica

Jahanjem neosedlanih konja prizivaju proleće

Jahanjem neosedlanih konja prizivaju proleće Ilustracija (sxc.hu)
Žitelji sela Gornji Striževac kod Babušnice obnovili su vekovima star običaj jahanja neosedlanih konja, verujući da će tako prizvati proleće i berićet.

Običaj je oživljen na inicijativu samih meštana, a ove godine je učestvovalo 12 jahača, rekao je Tanjugu direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković.

"Po prvi put se iz štala ove godine izvode neosedlani konji, a po običaju jašu ih mladi momci i dečaci za koje ovo predstavlja svojevrstan ispit zrelosti i hrabrosti jer se zna da nije lako jahati neosedlanog konja", rekao je Stamenković. 

On je rekao da se običaj sastoji u tome da se konji u galopu jašu kroz selo dok meštani sve to posmatraju, a najveštiji jahač zatim meštane sela vodi na čašćavanje u svoje domaćinstvo. 

Inicijator oživljavanja ovog rituala koji se vekovima prenosio s kolena na koleno u opštini Babušnica je meštanin Gornjeg Striževca Srđan Popović, koji i sam čuva šest konja, a kao mali je upijao priče od svojih dedova o ovom običaju. 

Prvi put se ove godine aktivno u organizaciju ovog zaista jedinstvenog događaja uključila i Turistička organizacija Babušnice i opština Babušnica i nastojaćemo da iz godine u godinu ovaj događaj sve više obogaćujemo, jer je reč o manifestaciji koja ima veliki turistički potencijal, kazao je Stamenković.

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side