16.02.2017 Beograd

Izreka "Pijan kao Rus" više ne važi

Izreka "Pijan kao Rus" više ne važi Foto: Pixabay
Stara izreka da neko "pije kao Rus" izgleda da više nije potpuno tačna. Naime, zvanična statistika kaže da Rusi sve manje piju.

U 2016 godini popijeno je oko 10 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, što je ipak za trećinu manje nego 2009. Godine, a svetski prosek je oko 6 litara. Iz Moskve izveštava Aleksandra Godfroa.

U svakog prodavnici rafovi se lome od količine i raznovrsnosti vodka - i svakoga meseca pojavljuju se novi brendovi. Istovremeno minsitarstvo zdravlja saopštava da se smanjila upotreba alkohola u Rusiji. U Rusiji je zabranjeno rekalmiranje alkohola, prodaja maloletnicima, prodaja nakon 23 sata. Zagovornici antialkoholne kampanje govore da sve to skupa daje rezultate ali da nije dovoljno.

“Istovremeno sa ograničavanjem treba stvarati uslove da čovek tu energiju i vreme i svoj novac koji troši na alkohola usmeri ka drugo mesto. treba mu objasniti zašto je treznost pravilan način života…”, kaže Andrej Golovin, direktor Evroazijske asocijacije zdravlja.

Podaci o smanjenju upotrebe alkohola tiču se samo legalnog alkohola kupljenog na legalan način. u rusji je legalno praviti spostvenu rakiju ali je nelegalno istu prodavati. Male privatne destilerije žele da se njihova aktivnost uzakoni, razrade standardi i za voćne rakije te smatraju da će to regulisati ovu oblast i sprečiti da se ispod žita prodaju brlje i otrovi.

“Ovde za sada nema zakonske baze i problem je u tome što onde postoji snažan vodka lobi koji to ne želi. Mi želimo standarde. Ima po selima nekakvih baba koje prave brlje i stavljaju tamo i pileći izmet da jače udara. Ovde su sasvim drugačiji ljudi koji tome pristupaju naučno i izučavajku proces destilacije, koji se ne stide svog proizvoda i ne boje se ga da prezentuju drugima”, ističe Erkin Tuzmuhamedov, somelije za žestoka pića

U međuvremenu je ministarstvo finansija predložilo porast minilalne cene pola litra votke za osam odsto. Mišljenja se razilaze kakve će to rezultate zaprvao dati

“Da bi se ograničila upotreba alkohola treba povećavati cenu alkohola. To je zakonitost koja je načuno dokazana. Što je vodka skuplja to se manje pije”, dodaje Golovin.

“Budalaština! Ilustrovaću šalom iz vremena Gorbačova: dolazi sa posla otac i sin mu kaže: Votka je poskupela tata i ti ćes sada manje da piješ. Ne, odgovara otac, ti ćeš manje da jedeš!”, ističe Tuzmuhamedov.

Sve dok je privatnim destilerijama prodaja zabranjena, oni će se okupljati na svojim festivalima gde može da se proba, ali ne i kupi i prodavati ili davati samo onima u koje imaju poverenja.

autor: AP izvor: B92
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw