Izolacija i udaranje najgore greške u odgoju pasa
10.11.2018 Beograd

Izolacija i udaranje najgore greške u odgoju pasa

Izolacija i udaranje najgore greške u odgoju pasa Foto: Beta/AP/Geert Vanden Wijngaert
Stručnjaci za pravilan i uspešan odgoj pasa upitani su o najčešćim greškama i savetima za uspešan odgoj čovekovog najboljeg prijatelja. Psi, baš kao i deca zahtevaju mnogo strpljenja i ljubavi, a najviše ćete pogrešiti ako ih udarate ili stavite u izolaciju.

"Socijalizacija štenaca započinje kada su stari otprilike tri nedelje jer tada progledaju i počnu čuti. Ako se štene nalazi u odgovarajućim uslovima zajedno s mamom kujom, tada će dobiti odgovarajuće informacije za početak socijalizacije. Socijalizacija u leglu se nastavlja od 8. do 10. nedelje starosti, nakon čega štene odlazi u novi dom, gde se socijalizacija nastavlja. Period rane socijalizacije traje otprilike od 14. do 16. nedelja starosti, pojašnjava Petak.

Naglašava da odgoj pasa ne počinje i ne završava odlukom vlasnika te da ih je u prvim mesecima životima potrebno upoznati sa što više novih situacija, rekla je za 24 sata Irena Petek, stručnjak za ponašanje i dobrobit životinja.

"Posebno je važno da štene ima ugodna iskustva s veterinarima, decom, ljudima koji nose štap ili su u invalidskim kolicima te ljudima koji nose kapuljaču, imaju kišobran, voze bicikl", naglašava Petak.

Kao dve najveće greške u odgoju ističe držanje psa u izolaciji i udaranje da bi štene naučilo ili poslušalo naredbu.

"Svaki pas koji se udara može postati agresivan. Za štence je to posebno opasno jer može dovesti do fizičkih povreda. Štene treba imati pravo na svoje pseće detinjstvo, a na vlasniku je da omogući sigurnost kako štene ne bi stradalo", kaže savetnica za ponašanje životinja.

Između ostalog, udaranje psa je prema Zakonu o dobrobiti životinja kažnjivo, baš kao i psihičko zlostavljanje.

"Kada tumačimo ponašanje psa, nikada ne smemo zanemariti kontekst, uzrok i posedicu. Smirujući signali su univerzalni neverbalni jezik koji sve vrste životinja poseduju, sa specifičnim razlikama zavisno kojoj vrsti pripadaju. U ljudskom svetu to bi izgledalo kao da putujemo svetom te razumemo i govorimo svaki strani jezik", pojašnjava Dunja Kovač, doktor veterinarske medicine koja se bavi poremećajima u ponašanju pasa i mačaka. 

Najčešći signali koje bi ljudi trebalo da prepoznaju su okretanje glave, lizanje nosa, ukočen stav i usporeni pokreti. Tako psi pokazuju da se ne osećaju ugodno ili da su prestrašeni.

"S druge strane, okretanje leđa je vrlo umirujući i prijateljski gest. Nijedna životinja neće okretati leđa nekome ako nema poverenja i ako zna da će možda biti napadnuta. Isto tako, u kontekstu izbegavanja sukoba, ovo je vrlo moćan gest, jer par koji okrene leđa drugom psu nesumnjivo mu stavlja do znanja da nije zainteresovan za sukob" pojašnjava Dunja Kovač.

Veterinarka savetuje da je preplašenom psu najlakše pomoći tako da ga maknemo iz neugodne situacije ili okoline.

"Istraumatiziranim i uplašenim psima možemo pomoći tako da pokušamo shvatiti njihovo psihičko stanje te da nađemo dovoljno strpljenja i volje da s njima radimo polako i dosledno uz stručne ljude. Ono što treba izbegavati je pogoršavanje stanja, bilo da je reč o kažnjavanju ili da ga guramo u suočavanje sa strahom", govori za 24 sata Kovač. Poznato je da životinje češće prilazi bolesnim ljudima, deci i starijima, a nudi objašnjenje zašto je to tako.

"Bilo da je reč o starijima, slabo pokretnima, mlađima i deci, psima je to ‘čudno’ jer doživljavaju nešto što ne vide svaki dan. Ovde se misli na govor tela i pokrete, a ne na fizički izgled. Psu je prirodno da istraži šta se događa. Zato generalno više prilaze deci jer su mala i podsećaju ih na životinjice pa su im interesantni za igru. Isto tako, radije prilaze i starijima jer su usporeni i deluju smirujuće. Tako dolazimo i do potvrde da psi blagotvorno deluju na bolesne ljude - u depresiji ili prikovane za postelju. Vrlo su brižni prema njima jer teže ‘oporavku’ čoveka kako bi se igrali s njima", objašnjava Dunja Kovač.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side