14.02.2019 Amsterdam

Izložba Rembrantovih radova povodom 350 godina od njegove smrti

Izložba Rembrantovih radova povodom 350 godina od njegove smrti Foto: Beta/AP/Peter Dejong
Kraljevski muzej u Amsterdamu otvorio je svoju prvu izložbu svih Rembrantovih dela, povodom 350. godišnjice smrti čuvenog holandskog slikara.

 


Istorijska izložba, na kojoj je prikazano skoro 400 slika, crteža i nacrta, želi da prikaže kako su nebrojeni autoportreti majstora zlatnog doba holandskog slikarstva i njegove predstave sveta oko nas pripremili teren za današnje društvo.

"Rembrant je prvi umetnik u istoriji, možemo čak reći i prvi 'instagramer', koji je slikao sopstveni život. Nijedan umetnik nije napravio toliko autoportreta kao Rembrant. Slikao je svoju porodicu, crtao je svoje prijatelje, izlazio je na ulicu, išao u selo, čak nas je puštao i u sopstvenu spavaću sobu, gde je ležala njegova bolesna žena", rekao je direktor muzeja Tako Dibits.

Izložba će trajati od 15. februara do 10. juna i biće poslednja prilika da se posetioci dive remek-delu "Noćna straža" pre nego što slika ode na višemesečnu restauraciju.

Takođe, to je i retka prilika da se vide manje poznata dela Rembranta van Rajna (1606-1669).

"Prvi put u istoriji u Kraljevskom muzeju izlažemo sve Rembrante koje posedujemo - 22 slike, 60 crteža, 300 nacrta", naveo je Dibits.

Neki od radova retko izlaze na videlo. "Crteži na svetlu blede, zato ih skoro nikad ne izlažemo. Ovakva izložba se neće ponoviti za života ove generacije", kaže direktor muzeja.

Na zidovima brojnih izložbenih sala naći će se veliki broj autoportreta, na kojima je slikar prikazan od dana mladosti pa do starosti, kada mu je lice mračno i mučeno nedostatkom novca.

Izložba bi mogla i da današnje posetioce navede na razmišljanje, u vreme sveprisutnih društvenih mreža.

"Ako koristim reči poput 'selfi' i 'Instagram' to je zato što je Rembrant oblikovao naš pogled na svet i način na koji fotografišemo. Da nije bilo Rembranta, još bismo predstavljali ili pokušavali da prikažemo slike bogova i boginja i priče iz antike. Rembrant sve neobične obične priče i obične stvari, naš svakodnevni život, čini neverovatnim", rekao je Dibits.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Stid jači od želje za lečenjem Stid jači od želje za lečenjem

  Mnoge žene muku muče jer ne mogu da kontrolišu mokrenje. Ova pojava je karakteristična za stariju populaciju, ali se neretko dešava i mlađima, zbog čega im je u priličnoj meri narušen kvalitet života.

 • Bakterije u šoljici kafe Bakterije u šoljici kafe

  Sunđer za pranje sudova je neretko pravi izvor bakterija, ali je još opasniji trag mleka i šećera u šoljici za kafu.

 • Prednosti i mane veze sa kolegom Prednosti i mane veze sa kolegom

  Svakodnevno se viđate u kancelariji, a on je tako ljubazan, pravi džentlmen. Iznenađuje vas omiljenom čokoladom. Vremenom shvatate da tu ima nečeg više od poslovnog odnosa. I, dok se osvestite, već ste u naručju nekadašnjeg kolege.

 • Sutra dodela nagrada 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu Sutra dodela nagrada 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu

  U Berlinu će sutra uveče biti dodeljene glavne nagrade 69. Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za Zlatnog medveda se ove godine takmiči 16 filmova.

 • Aplikacija koja omogućava muškarcima da prate svoje supruge šokirala svet Aplikacija koja omogućava muškarcima da prate svoje supruge šokirala svet

  U Saudijskoj Arabiji pojavila se aplikacija koja omogućava muškarcima da prate svoje supruge i ćerke.

 • Ljubav prema sebi: Volite li sebe? Ljubav prema sebi: Volite li sebe?

  Danas je dan ljubavi. Ako ste zaljubljeme, verovatno vas je, barem usput sačekala slatka porukica, skuvana kafa za dobro jutro, ili ste pred odlazak na posao dobile poljubac i zagrljaj. To je zaista sjajan početak dana. Međutim, šta kada ostanete nasamo sa sobom, kada partner nije tu i kada ispari sva ta romantika, ili ako ste single devojka? Ima li ljubavi kada ostanete nasamo sa sobom?

 • Ljubav više nije važna, evo šta je glavni kriterijum za biranje supružnika Ljubav više nije važna, evo šta je glavni kriterijum za biranje supružnika

  Rezultati nedavnog istraživanja pokazuju da je sigurnost ta koja nas vodi pri izboru partnera sa kojim stupamo u brak. Nažalost, ljubav nema velike veze sa tim.

 • Nasa objavila kraj rada robota Oportjuniti na Marsu Nasa objavila kraj rada robota Oportjuniti na Marsu

  Američka svemirska agencija Nasa potvrdila je danas da je njihovo robotsko vozilo "Oportjuniti" (Opportunity) koje se nalazi na planeti Mars od 2004. godine ali s kojim je komunikacija prekinuta od juna prošle godine definitivno van pogona.

 • Razgovor sa ljubimcem znak inteligencije Razgovor sa ljubimcem znak inteligencije

  Svaki put kada vas slučajni prolaznik "uhvati" da pričate sa svojim kućnim ljubimcem, verovatno pomislite da se pita da li je sa vama sve u redu

 • Ilon Mask otkrio koliko košta karta za Mars Ilon Mask otkrio koliko košta karta za Mars

  Ljudi bi jednog dana mogli da se presele na Mars za manje od 100.000 dolara i vrate besplatno na Zemlju, ukoliko im se ne bude svidelo na Crvenoj planeti, piše Independent.

 • Kako da prepoznate i prevaziđete panični napad? Kako da prepoznate i prevaziđete panični napad?

  Da li vam se u neprijatnim situacijama dlanovi znoje, srce vam ubrzano lupa i postaje vam hladno? Sve su ovo jasni simptomi, paničnog napada, koji se s obzirom na trenutni način, sve učestalije javlja, gotovo kod svakoga od nas. S obzirom na intenzivne fiziočoške i emotivne promene, sa napadom panike se nije lako nositi.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side