14.02.2019 Amsterdam

Izložba Rembrantovih radova povodom 350 godina od njegove smrti

Izložba Rembrantovih radova povodom 350 godina od njegove smrti Foto: Beta/AP/Peter Dejong
Kraljevski muzej u Amsterdamu otvorio je svoju prvu izložbu svih Rembrantovih dela, povodom 350. godišnjice smrti čuvenog holandskog slikara.

 


Istorijska izložba, na kojoj je prikazano skoro 400 slika, crteža i nacrta, želi da prikaže kako su nebrojeni autoportreti majstora zlatnog doba holandskog slikarstva i njegove predstave sveta oko nas pripremili teren za današnje društvo.

"Rembrant je prvi umetnik u istoriji, možemo čak reći i prvi 'instagramer', koji je slikao sopstveni život. Nijedan umetnik nije napravio toliko autoportreta kao Rembrant. Slikao je svoju porodicu, crtao je svoje prijatelje, izlazio je na ulicu, išao u selo, čak nas je puštao i u sopstvenu spavaću sobu, gde je ležala njegova bolesna žena", rekao je direktor muzeja Tako Dibits.

Izložba će trajati od 15. februara do 10. juna i biće poslednja prilika da se posetioci dive remek-delu "Noćna straža" pre nego što slika ode na višemesečnu restauraciju.

Takođe, to je i retka prilika da se vide manje poznata dela Rembranta van Rajna (1606-1669).

"Prvi put u istoriji u Kraljevskom muzeju izlažemo sve Rembrante koje posedujemo - 22 slike, 60 crteža, 300 nacrta", naveo je Dibits.

Neki od radova retko izlaze na videlo. "Crteži na svetlu blede, zato ih skoro nikad ne izlažemo. Ovakva izložba se neće ponoviti za života ove generacije", kaže direktor muzeja.

Na zidovima brojnih izložbenih sala naći će se veliki broj autoportreta, na kojima je slikar prikazan od dana mladosti pa do starosti, kada mu je lice mračno i mučeno nedostatkom novca.

Izložba bi mogla i da današnje posetioce navede na razmišljanje, u vreme sveprisutnih društvenih mreža.

"Ako koristim reči poput 'selfi' i 'Instagram' to je zato što je Rembrant oblikovao naš pogled na svet i način na koji fotografišemo. Da nije bilo Rembranta, još bismo predstavljali ili pokušavali da prikažemo slike bogova i boginja i priče iz antike. Rembrant sve neobične obične priče i obične stvari, naš svakodnevni život, čini neverovatnim", rekao je Dibits.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike Ekološka akcija u selu Gostuša na Staroj planini pred praznike

  Savet Mesne zajednice sela Gostuša na Staroj planini pokrenuo je akciju u kojoj će svakog aprila i maja u ekološkoj akciji biti prikupljana plastika u selu i pored reke.

 • Godišnje popiju punu kadu alkohola Godišnje popiju punu kadu alkohola

  U Nemačkoj se konzumiraju velike količine alkohola i svaki Nemac godišnje u proseku popije kadu punu pića, pokazao je godišnji izveštaj o bolestima zavisnosti, prenosi Poslovni dnevnik.

 • Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne Poruka za Svetski dan igre 2019: Igra je mesto gde čovečanstvo može da se sretne

  Na početku beše pokret... i od nastanka vremena, igra je snažno sredstvo izražavanja i slavlja. Pronađena na muralima egipatskih faraona i inspirativna njenim kreatorima, do danas. Igra se koristila da dočara bogove i boginje, sa svim onim što oni predstavljaju u značajnom i pojmovnom, od ravnoteže iz koje proizilazi pravda, do muzikalnosti, ritmičnosti, individualne i kosmičke svesti...

 • Voda i njena toplota kao izvor života Voda i njena toplota kao izvor života

  Da bismo bili zdravi i vitalni, da bismo bili u svom najboljem izdanju, svakoga dana treba da popijemo 2,5 litar tople vode. Ako vam nije jasno zbog čega, odgovor leži u sledećim ciframa. Ljudsko telo u sebi sadrži u proseku od 55% do 78% vode. Mišići su 75% sastavljeni od vode, mozak 90%, krv 83%, kosti čak 22%. Zato svakoj ćeliji našeg tela treba voda, zato čovek može da živi mesec dana bez hrane, ali samo 7 dana bez vode.

 • Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava

  Danas je Svetski dan knjige i autorskih prava za koji su pojedini izdavači u Srbiji pripremili popuste, a bibloteke raznovrsne programe.

 • Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike Prvi let Etihad ervejza bez upotrebe jednokratne plastike

  Nacionalna avio kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata Etihad ervejz saopštila je danas da je prva kompanija iz regiona koja je obavila let bez upotrebe jednokratne plastike, a kako bi podigla svest o efektima zagađenja plastikom.

 • Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona Samsung odložio lansiranje svog sklopivog pametnog telefona

  Poizvođač pametnih telefona južnokorejski Samsung objavio je da odlaže lansiranje svog sklopivog uređaja Galaksi Fold (Galaxy Fold), pošto su se neki američki novinari žalili da imaju ozbiljne probleme sa ekranima.

 • U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu U utorak počinje prodaja ulaznica za 16. Noć muzeja u Beogradu

  Ulaznice za manifestaciju Noć muzeja u Beogradu biće puštene u prodaju u utorak, 23. aprila, a cena u pretprodaji iznosiće 450 dinara, saopštili su danas organizatori.

 • Trajni lak: Da ili ne? Trajni lak: Da ili ne?

  Negovane ruke i uredni i sređeni nokti, uvek ostavljaju utisak negovane žene, jer je reč o delu tela, koji mnogima prvo zapadne za oko.

 • Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine Britanska kraljica Elizabeta Druga danas napunila 93 godine

  Britanska kraljica Elizabeta Druga danas slavi 93. rođendan koji se ove godine podudara s obeležavanjem Uskrsa.

 • Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta Tipične promene u muškom ponašanju, nakon rođenja deteta

  Muškarci obično sazrevaju pored žene koju vole, ali posebno se menjaju, kada od vas dvoje, postanete porodica od vas troje. Ako do sada niste bili sigurni šta se kod muškaraca promeni kada postanu očevi, mi smo izdvojili nekoliko neminovnih promena u njihovom ponašanju.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side