Iz Jadrana kod Visa uz podršku Ambasade Velike Britanije izvađena tona ipo otpada
18.10.2020 Beograd / Zagreb

Iz Jadrana kod Visa uz podršku Ambasade Velike Britanije izvađena tona ipo otpada

Iz Jadrana kod Visa uz podršku Ambasade Velike Britanije izvađena tona ipo otpada Foto: Beta, AP / Ariel Schalit
Tona ipo krupnog otpada i otpada u vrećama izvađena je iz Jadranskog mora kod mesta Komiža, na ostrvu Visu, tomom danas završene dvodnevne ekološke akcije "Think Green" Ronilačkog kluba "Roniti se Mora".

Agencija Hina je prenela da je to bila dvadeseta takva akcija "Think Green".

Učestvovalo je 50 ronilaca-dobrovoljaca, iz Ronilačkog kluba "Roniti se Mora" uz pomoć "UPA Rostrum - Split" i u saradnji s "National Geographic Hrvatska" i uz podršku Ambasade Velike Britanije.

Klub "Roniti se Mora" već godinama organizuje takve akcije u okviru kojih se čisti podmorje, reke i jezera širom Hrvatske, a uz to se građanima ukazuje na probleme zbog zagađenja okoline.

S dna Jadrana u Komiži i s obližnje plažu Gusarica ovog vikenda je izvađeno više od 200 vreća raznog otpada: desetine auto-guma i akumulatora, otpale opreme s brodova, stotinak metara čeličnih sajli, ribolovačkog alata, stolica i drugog što su odneli radnici komunalnog poduzeća iz Komiže.

Za izvlačenje krupnog otpada s dna korišćena je posebna ronilačka oprema, užad i brodice.

Najviše posle je bilo na rivi u Komiži, odakle je izvađena većina ukupne količine otpada, dok je na plaži Gusarica uglavnom bilo plastične ambalaže i manjih predmeta.

"Situacija s otpadom na ovakvim prometnim, a poluzatvorenim mikrolokacijama naravno nije zadovoljavajuća. Posle ovakvih akcija nitko ne očekuje da je podmorje potpuno očišćeno, ali je edukativni efekt nemerljiv", saopštio je Klub "Roniti se Mora".

Iako vađenje stotina kilograma otpada i smeća nisu zanemarivi, "pravi cilj je delovanje na svest i smanjivanje zagađenja, a tek onda sanacija", ukazao je Klub.

Deo opreme Kluba je poklon Ambasade Velike Britanije u Hrvatskoj, te je ambasador Endrju Dalgliš ijavio da su "zeleno razmišljanje" i borba protiv klimatskih promena jedan od ključnih fokusa politike Velike Britanije koja se obvezala da emisije ugljen-dioksida smanji na nulu do 2050. godine.

"Odluke koje sada donosimo i akcije koje preduzimamo, imaće direktan uticaj na okolinu koju ostavljamo budućim generacijama. Mi, svako od nas, odgovoran je za akcije kojima ćemo pomoći ili povrediti našu okolinu. Hvala Klubu 'Roniti se Mora' što rade ovaj veoma važan posao", poručio je britanski ambasador i najavio dalju pomoć.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side