Teoretičari zavera su mentalno zdraviji
19.07.2013 Beograd

Teoretičari zavera su mentalno zdraviji

Teoretičari zavera su mentalno zdraviji
Pojmovi teorija zavere i teoretičar zavere se koriste u podrugljivom kontekstu i sugerišu da osoba ima mišljenja i ideje koje ne odgovaraju stvarnosti. Ipak, najnovija istraživanja govore da su osobe koje su sklone takvim teorijama mentalno zdravije od onih koji prihvataju zvanične verzije spornih događaja.

Politikolog Lens Dehaven-Smit sa Univerziteta države Florida i autor knjige Teorija zavere kaže da se ti pojmovi u negativnom kontekstu koriste od atentata na američkog predsednika Džona Kenedija kako bi se oblatili pojedinci koji su dovodili u pitanje zvaničnu verziju atentata.

Dehaven-Smit smatra da se radi o svrsishodnom i proračunatom korišćenju podrugljivih pojmova, a dobro dokumentovana, nesporna i istorijski tačna zavera od strane CIA-e u prikrivanju istine oko atentata na Kenedija u potpunosti rehabilituje pojedince koji su preispitivali službenu verziju događaja.

Najnovije istraživanje koje dolazi sa Univerziteta Kent u Velikoj Britaniji ne samo da rehabilituje takve pojedince, nego zaključuje, pojednostavljeno, kako su osobe, koje se u vodećima medijima podrugljivo nazivaju teoretičarima zavera, mentalno zdravije nego oni koji prihvataju zvanične verzije spornih događaja poput terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001.

Istraživanje naziva “A šta sa zgradom broj 7? Socio-psihološko istraživanje o online raspravama o teorijama zavere vezanim za 11. septembar”, objavljeno je 8. jula, a sproveli su ga psiholozi Majkl Vud i Keren Daglas sa Univerziteta Kent. Istraživanje je obuhvatalo ukupno 2.174 online internet komentara, a autori su se usresredili na analize komentara koje se mogu smatrati 'zavereničkim' ili 'konvencionalnim'.

Ono što ih je pre svega iznenadilo jeste otkriće da je sada uobičajenije ostavljati komentare koji dovode u pitanje zvanične verzije događaja oko 11. septembra i atentata na Kenedija, a osobe koje i dalje stoje uz zvanična objašnjenja postaju malobrojna, ali ratoborna, manjina. Naime, prema istom istraživanju zagovornici konvencionalnih objašnjenja su bili i agresivniji, moguće jer njihovi stavovi sada postaju manjinski.

Uz to, protivnici teorija zavere su fanatično privrženi svojim mišljenjima i stavovima i smatraju ih nespornim. S druge strane, teoretičari zavera ne smatraju da u potpunosti i celovito mogu da objasne sve događaje oko 11. septembra i više su fokusirani na raskrinkavanje zvanične verzije događaja nego na promovisanje neke konkretne teorije.

Istraživanje je dodatno ustanovilo kako su teoretičari zavera spremniji da raspravljaju o istorijskom kontekstu zbog jednostavne činjenice koja govori da se za brojne teorije, koje se posmatraju sa istorijske distance, ispostavilo da su tačne. U istom istraživanju stoji kako teoretičari zavera ne vole kada ih neko tako zove.

Psihološkinja Lori Manvel je još 2010. godine objavila članak u kom je tvrdila da američka obaveštajna agencija CIA stoji iza današnjeg podrugljivog korišćenja pojma teoretičar zavere i da ljudi koji veruju u zvanična objašnjenja spornih istorijskih događaja imaju poteškoća da se nose sa informacijama i idejama koje su u suprotnosti sa njihovim verovanjima.

Profesor Stiven Hofman sa Univerziteta Bafalo piše kako su “konvencionalisti” žrtve tzv. “konfirmacionih predrasuda”, odnosno da traže informacije koje potvrđuju njihove unapred stvorene stavove, dok istovremeno koriste iracionalne mehanizme, poput nazivanja nekog teoretičarem zavera, kako bi izbegli informacije koje prkose njihovim ubeđenjima.

Ukratko, ako vas je iko ikada nazvao teoretičarem zavere, nemate previše razloga da se brinete jer ste po svoj prilici mentalno zdravi.

autor: VPS izvor: Hop.hr/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side