18.06.2018 Beograd

Istraživanje: Mali broj muškaraca u Srbiji uzima odsustvo radi brige o deci

Istraživanje: Mali broj muškaraca u Srbiji uzima odsustvo radi brige o deci Foto: pixabay
Svaki pedeseti muškarac u Srbiji uzeo je odsustvo sa posla da bi podizao svoje dete, pokazuje istraživanje "Muškarci u Srbiji" koje je prestavljeno danas povodom obeležavanja Dana očeva.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 1.060 muškaraca i 540 žena je pokazalo da bi čak jedna trećina muškaraca napustila posao i brinula se o detetu da je u mogućnosti. 

Koordinator projekta istraživanja "IMAGES 2018" Branko Birač je rekao da je istraživanje pokazalo da je primarna svrha muškaraca da zaradi novac za porodicu. 

"Pošto je polovina žena kazala da je i za njih to važno, to pokazuje da je kod ženske populacije u porastu želja za ekonomskom nezavisnošću", rekao je Birač na tribini o očinstvu u "Impact Hubu" u Beogradu.

Birač je rekao da je 80 odsto anketiranih muškraca pratilo svoje partnerke kada su išle na kontrole tokom trudnoće, dok je 30 odsto išlo na sve. 

Rođenju svog deteta pristustvovao je veoma mali broj ispitanika, a najveći broj je tada bio kod kuće ili u čekaonici.

On je rekao da je ravnomerno podeljena uloga oca i majke pri odlučivanju o deci, ali da većina muškaraca nikada ne obavlja kućne poslove. 

"Oko 70 odsto muškaraca ne smatra da povećanje prava žena znači i smanjenje prava muškaraca", zaključio je Birač. 

Ministarka zadužena u Vladi Srbije za demografiju i populacionu politiku, Slavica Đukić Dejanović je ocenila da je ekonomski faktor najveći razlog za to što manji broj muškaraca uzima odsustvo da bi čuvali dete. 

"Tate zarađuju više od mama i taj ekonomski faktor veoma utiče", rekla je ona i dodala da je važno da očevi žele da se uključe i da se stvari popravljaju iz geneacije u generaciju. 

Đukić Dejanović je pdsetila da su i otac i majka neophodni detetu i da je nezamenljiva uloga oca od rođenja, kroz odrastanje i sazrevanje deteta. Zamenik ambasadorke Australije u Srbiji Glen Morison je kazao da se u njegovoj zemlji podstiče rad od kuće, tako da oba roditelja mogu da brinu o detetu kroz odrastanje, ali i da pritom rade. 

On je dodao da su za promociju rodne ravnopravnosti važni kultura, podsticaji države i delovanje društva.

Predsednik udruženja "Gnezdo", koje je organizator skupa, Miša Stoiljković je istakao da su neka istraživanja pokazala da veća angažovanost muškaraca u porodici doprinosi smanjenju porodičnog nasilja, da deca odrastanjem postaju sigurniji pojedinci, a i žene su ispunjenije i zadovoljnije. 

Psiholog i novinar Dragan Ilić je kazao da je u Srbiji veliki problem komplikovana procedura kada muškarac želi odsustvo, i da treba raditi na razbijanju predrasuda - da i muškarac pokaže svoj nežniju, očinsku stranu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side