20.11.2018 Beograd

Ispred Jugoslovenske kinoteke spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu

Ispred Jugoslovenske kinoteke spomenik američkom glumcu srpskog porekla Karlu Maldenu Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević
Američkom glumcu srpskog porekla, oskarovcu i bivšem predsedniku Američke filmske akademije Karlu Maldenu danas je ispred Jugoslovenske kinoteke u Beogradu otkriven spomenik.

Karl Malden rođen je u Americi 1912. godine u koju je njegov otac došao iz sela Podosoje kod Bileće.

Inicijativu za podizanje spomenika pokrenuo je njegov prijatelj i ugostitelj iz Amerike srpskog porekla Dobrivoje Tanasijević poznatiji kao Dan Tana, koji je posle otkrivanja spomenika rekao da je Malden odnosno, Mladen Sekulović bio divan čovek koji je uvek isticao svoje poreklo.

"On kada bi birao gde da ima svoju statuu, garantujem vam da bi izabrao baš Beograd", rekao je Dan Tana zahvaljući kome od juna 2016. godine Jugoslovenska kinoteka poseduje legat Karla Maldena.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić podsetio je da je Malden igarao 70 uloga i da je ostavio dubok trag u istoriji sveta umetnosti kao jedan od najtalentovanijih glumaca ne samo svoje generacije.

"Unevši specifičnu karakternost likovima koje je tumačio, on je svoje uloge učinio besmrtnim", istakao je Pantelić.

Video porukom obratili su se Maldenove ćerke Mona i Karla, dirigent Zubin Mehta, kao i glumac Majk Daglas koji je sa njim igaro u čuvenoj TV seriji "Ulice San Franciska".

Daglas je kazao da je imao čast da četiri godine, šest dana u nedelji radi sa Maldenom koji mu je bio mentor i od koga je naučio pravom umetnošću.

Američki ambasador Kajl Skot istakvaši koliko je Malden bio ponosan na svoje poreklo i na svoje ime koje je dobio po rodenju podsetio da je u nekoliko scena u filmovima Mladen iskoristio priliku da spomene svoje pravo prezime.


Foto: Vlada Srbije / Slobodan Miljević

Skot je podsetio da je Malden u filmu "Paton" gde je igrao generala Omara Bredlija, jednom vojniku rekao - dodaj mi taj šlem Sekulovću, dok je u filmu "Birdman of Alcatraz" čitajući listu zatvorenika među njima naveo i jednog sa prezimenom Sekulović. U filmu "Suton" Gorana Paskaljevića, jedinom koji je Malden snimio na ovdašnjim prostorima, nosio je ime Mladen Sekulović.

"Nije bio samo jedan od najvećih karakternih glumaca bio je i veoma karakteran čovek", kazao je Skot.

Ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević podsetio je na Maldenove navode o tome kako je vasapitavan citirajući ga:"Vaspitan sam tako da sam se osećao kao da sam zapravo lično došao iz maloga sela kod Bileće iako tamo nikada nisam ni kročio nego tek kao zreo čovek".

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je Malden pravi ambsador Srbije i najavila je da će za kinematografiju budžetom za 2019. godine biti izdvojeno više sredstava.

Ona je kazala i da Ministarstvo kulture i prosvete treba da budu "ministarstva sile" u zemlji i da "što to brže to naučimo, pre ćemo moći da se takmičimo sa naprednim zemljama".

Podizanje spomenika Maldenu je inicirao Dan Tana, a pomoć i podršku pružili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije.

Neki od najpoznatijih filmova u kojima je Malden igrao su "Tramvaj zvani želja" za koji je i dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu, "Na dokovima Njujorka" i "Paton". Glumio je u TV seriji iz 1970. godina "Ulice San Franciska".

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side