10.08.2017 Beograd

Iskoristite leto za dobre stvari

Iskoristite leto za dobre stvari Foto: Pixabay
Ovo nije samo doba za putovanja i odmor, već i za velike promene. Ne puštajte da vam dani promiču, već se trudite da iskoristite svaki dan. Posvetite se ljudima koji vas zaslužuju, a zapostavili ste ih.

Ništa nije vrednije od ovog dana - govorio je veliki pisac i filozof Johan Volfgang Gete. Ali zašto to ne biste primenili još malo šire i aktuelnije? Recite sebi da ništa nije vrednije od ovog leta i potrudite se da baš tako bude. Jer, kada dođe jun obično smo umorni od radnih i školskih obaveza i u glavi nam je samo jedna misao: "Kada ću na odmor?". Ako se pritom desi da ne možemo da ga iskoristimo tako što ćemo negde otputovati, sve lađe nam potonu sa prvim vrelim danima, a u avgustu smo već umorni i od drugih i od sebe.

I onda, umesto da uživamo u ovom i svakom narednom danu, mi ga "otaljavamo", ne čineći ništa lepo, korisno, obećavajuće. Dakle - puštamo ga da ide bez nas. Tek na kraju leta postaje nam jasno na šta je Bendžamin Frenklin mislio kada je rekao: "Izgubljeno vreme se više nikada ne može naći". Ali, ovom godišnjem dobu još nije kraj. I još imate vremena da, putovali ili ne, hladili se na moru ili pod klima uređajem, postanete kapetan svog broda. Iskoristite svaki dan koji vam je dat, u inat lošoj klimi i nepovoljnim vetrovima odlučite da avgust i septembar budu vaši, a ne da ih pustite da teku stihijski, kako vetar duva.

Istraživanja pokazuju da baš leti možemo da budemo konstruktivni, posvetimo se sebi, donesemo neke važne odluke, napravimo neke velike stvari. Kako? Za početak, trebalo bi da znate da u jednom danu imate tačno 86.400 sekundi, koji će svakako "iscuriti" radili vi nešto ili ne. Ali, ako to posmatrate iz drugog ugla, pa pomislite kako svakog dana imate toliko mnogo sekundi za sebe, naučićete da možda i ne možete da upravljate vremenom, ali da sobom u vremenu svakako možete. Psihoterapeut Marija Vicković predlaže na koje sve načine možete da iskoristite ostatak od leta, ulepšate ga i preokrenete vreme u svoju korist.

 

Pokrenite stare strasti

Ovo ne znači da bi trebalo da se povežete sa bivšim ljubavima, nego da se vratite stvarima u kojima ste nekada uživali, a za koje ste vremenom počeli da gubite interesovanje ili vreme.

- Razmislite šta je to što ste jako voleli, a više nije prisutno u vašoj svakodnevici - kaže sagovornica "Života plus". - Možda je to neki sport, muzika, pisanje... Izdvojte vreme za stvari koje su vas nekada usrećivale, ali ih sada podignite na viši nivo. Ako ste dobri u pisanju, zašto ne biste počeli da pišete knjigu. Za svoju dušu, ako ništa drugo. Sigurno ćete se osećati bolje i više ćete ceniti sebe. To će se svakako odraziti na vaše samopouzdanje, pogotovo ako je poljuljano.

 

Iskusite nešto novo

Ako se prepustite kolotečini, bez želje da napredujete i uživate, onda će vam život teći baš tako - rutinski. Bez uzbuđenja i zadovoljstava.

A, ukoliko svakog dana osmislite neku sitnu novu radost, osvežićete se. Zašto ne biste baš ovog leta počeli da trčite, iako mrzite tu aktivnost? Uradite to sebi u inat, dokažite da možete i zadajte cilj - za mesec dana imaćete mišiće i zgodnu liniju. Ili počnite da idete na posao peške, a ne prevozom. Tako ćete svakodnevicu sagledati iz novog ugla, više ćete opažati detalje u gradu, prirodu ili, zašto da ne, izgloge u radnjama. Novi hobi - bilo koji je odlično rešenje. Upišite kurs jahanja, krenite na časove jezika koji vam je totalno dalek, probajte da pravite nakit ili da crtate, iako ste anitalenat. Sve su to načini da upoznate sebe i prepoznate nešto što niste ni znali da posedujete, a što će vam prijati - objašnjava psihoterapeut.

 

Napravite spisak želja i ciljeva

Kada ste poslednji put pitali sebe šta stvarno želite od života? Eto prilike. Sedite i razmislite o svojim željama, a zatim posložite ciljeve koje ste nekada sebi postavljali i vidite šta je potrebno da biste ih realizovali. Sagovornica kaže da je to prvi korak ka ponovnom doživljaju sebe kao bića koje odlučuje i pita se o svom životu.

U to ubacite i nešto što biste jako želeli, ali ste ga se oduvek plašili. Tako ćete poraditi na svojoj mentalnoj snazi, čak iako se radi o činjenici da ste želeli da naučite da plešete, a mislili ste da ne možete i da će vam se svi smejati, pa ste "zaradili" strah - kaže Marija.

 

Razmislite o ljudima iz okruženja

Leto je idealno doba da malo proanalizirate odnose sa porodicom i prijateljima. Pokušajte da zaključite koliko ste se od nekih ljudi udaljili i da li je tako trebalo da bude, ko je kriv i da li vam je stalo da povratite odnos ili da ga pustite da sasvim izbledi. Ovo je prilika da se više posvetite onima koje volite.

Sigurno ste negde vi pogrešili ili ste možda bili na udaru osobe koja vas je stalno gušila svojim problemima, povređivala i "trovala", što ne treba da trpite. Raščistite sve što nije dobro u odnosu sa ljudima i u jesen uđite čiste duše i sa prijateljima koji vas zaslužuju. Tako ćete biti spremniji za sve što vas čeka u narednom periodu, jer znamo da su odnosi sa ljudima temelj mentalnog mira i snage - savetuje Vickovićeva.

autor: AP izvor: Novosti.rs
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
T6 bazeni, spa
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw