Ignorišite GPS
08.07.2011 Prag

Ignorišite GPS

Ignorišite GPS
Češke vozače je na glavnoj saobraćajnici, autoputu između Praga i Brna, iznenadio novi saobraćajni znak - precrtani simbol za satelitsku navigaciju koji im poručuje da ne veruju svom GPS-u koji većina Čeha koristi.

Češko Ministarstvo saobraćaja je inspiraciju da poruči vozačima da isključe GPS, a uključe mozak, našlo u Belgiji i Holandiji. Za sada će se znak testirati na onim deonicama gde zbog radova poruke satelitske navigacije ne važe, a mogu i da ugroze bezbednost vozača.

"Nemamo statistike saobraćajnih nesreća koje je izazvala slepa vera u satelitsku navigaciju, ali policija nam je saopštila da se njihov broj povećava", kazao je češkim medijima portparol ministarstva Jakub Ptačinjski.

Sledeće mesto na kojem se planira postavljanje novog znaka je most preko Nuselske doline u Pragu, gde autoput prolazi kroz centar grada, a saobraćaj se zbog remonta u oba smera odvija trakama jednog pravca, dok GPS neprestano upozorava vozače da su prešli u suprotnu traku.

Mediji su podsetili i na jednu bizarnu saobraćajnu nesreću koju je skrivila slepa vera u uređaj, tolika da vozač ne veruje svojim očima. Navigacija je jednog Indijca 2009. godine odvela na deonicu autoputa Prag - Brno koja još nije bila puštena u saobraćaj i pravo u šator sa posluženjem koje je čekalo zvanice za svečano otvaranje narednog dana.

izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side