Hari i Megan zvanično prestaju sa svojim kraljevskim dužnostima 31. marta
19.02.2020 Beograd

Hari i Megan zvanično prestaju sa svojim kraljevskim dužnostima 31. marta

Hari i Megan zvanično prestaju sa svojim kraljevskim dužnostima 31. marta Foto: AP
Britanski princ Hari i njegova supruga Megan zvanično će prestati da deluju kao viši članovi britanske kraljevske porodice 31. marta, saopšteno je danas iz kancelarije para.

Oni više neće sprovoditi dužnosti u ime birtanske kraljice, ali taj aranžman će biti preispitan posle 12 meseci.

Hari i Megan su izazvali šok kada su u januaru objavili da žele da se povuku iz kraljevskih dužnosti i da rade na tome da postanu finansijski nezavisni. U međuvremenu je napravljen dogovor sa kraljicom o njihovoj novoj ulozi.

Hari i Megan više neće koristiti nazive njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo ali će ih zadržati, ostavljajući mogućnost da možda promene mišljenje i vrate se kasnije.

Par koji je na dan venčanja dobio zvanje Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa će, kako je rekao njihov portparol, deliti vreme između Severne Amerike i Velike Britanije, i dolaziće "redovno" u Britaniju gde su zadržali dom blizu dvorca Vindzor, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Oni će se vratiti u Veliku Britaniju da prisustvuju nekim zakazanim događajima krajem ovog meseca. Učestvovaće u šest događaja u Velikoj Britaniji u februaru i martu, uključujući službu za Dan komonvelta, 9. marta.

Očekuje se da će Hari prisustvovati londonskom maratonu u aprilu u svojstvu pokrovitelja, a par će takođe prisustvovati Inviktus igrama u Holandiji u maju.

Fondacija Hari i Megan je registrovala robnu marku "Saseks Rojal" (Sušex Royal) koju koristi na vebsajtu i društvenim mrežama od juna prošle godine.

Bakingemska palata preispituje njihovu upotrebu naziva "Saseks rojal" posle njihovog povlačenja iz obavljanja kraljveskih dužnosti. U toku su razgovori među zvaničnicima na tu temu i odluka će biti objavljena istovremeno kada i lansiranje njihove nove neprofitne organizacije.

Oni više neće predstavljati kraljicu, od 1. aprila biće predstavljeni preko njihove britanske fondacije, rekao je portparol.

Hari će zadržati vojno zvanje major, poručnik komandant i vođa eskardile, ali njegova počasna vojna zvanja biće suspendovana. Ta zvanja neće biti popunjena tokom 12-omesečnog perioda.

Dalji detalji o njihovoj novoj dobrotvornoj organizaciji će kasnije biti objavljeni ali portparol je rekao da će stvari za koje se zalažu ostati nepromenjene, uključujući komonvelt, zajednicu, jačanje položaja mladih i mentalno zdravlje.

Harijevi prioriteti takođe uključuju dobrobiti muškaraca i žena u vojnoj službi, HIV, a Megan će se takođe usredsrediti na osnaživanje položaja žena, rodnu jednakost i obrazovanje.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side