Gutereš na konferenciji o klimi: Svet treba da bira između nade i kapitualcije
02.12.2019 Madrid

Gutereš na konferenciji o klimi: Svet treba da bira između nade i kapitualcije

Gutereš na konferenciji o klimi: Svet treba da bira između nade i kapitualcije Foto: Beta / AP
Čovečanstvo koje podnosi posledice klimatskog poremećaja treba da bira između "nade" za bolji svet delovanjem ili "kapitulaciju", rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš na otvaranju UN konferencije o klimi (COP25) u Madridu.

"Svet je na prekretnici i do kraja iduće decenije mi ćemo biti na jednom od dva puta. Jedan je put kapitulacije, na kome ćemo kao mesečari preći tačku bez povratka, ugrožavajući zdravlje svih stanovnika planete", upozorio je Gutereš u obraćanju predstavnicima oko 200 zemalja potpisnica Pariskog klimatskog ugovora, među kojima i oko 40 šefova država i vlada.

"Druga opcija je put nade. Put odlučnosti i trajnih rešenja. Put u kome fosilna energija ostaje tamo gde treba da bude, u zemlji, i u kome dostižemo klimatsku neutralnost do 2050", dodao je on i pozvao da se prekine sa "zavisnoću od uglja".

On se pitao da li ova generacija želi da ostane zapisana u istoriji kao generacija koja se ponašala "kao noj" i dangubila dok je svet goreo.

Gutereš je naglasio da je "frustriran" zbog sporosti promena i ponovio svoj apel da se deluje radikalno i hitno.

Pariski sporazum o klimi iz 2015. bio je ozbilno obećanje stanovnicima celog sveta, podsetio je šef UN i rekao da treba slušati mase koje traže promene, i otvoriti oči pred neposrednom opasnošću koja vreba. Pozvao je da se ima otvoren duh prema jednoglasnom mišljenju nauke.

"Pokažimo političku volju koju narodi očekuju od nas. Činiti manje znači izdaja cele ljudske porodice i svih budućih generacija", rekao je on.

Prtisci se vrše sa svih strana na potpisnike Pariskog sporazuma, okupljenih u Madridu do 13. decembra, da ubrzaju usvajanje mera za brže smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. Time bi možda još moglo da se ograniči zagrevanje na porast od dva odnosno 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side