Gugl u čast Faberžea
30.05.2012 Beograd

Gugl u čast Faberžea

Gugl u čast Faberžea
Internet pretraživač Gugl promenio je danas logo povodom 166. godišnjice od rođenja Karla Petra Faberžea, poznatog ruskog juvelira.

Karl Petar Faberže, poznat i kao Karl Gustavovič Faberže, rođen je 30. maja 1846.godine u Sankt Peterburgu u porodici juvelira Gustava Faberžea i njegove supruge, Dankinje, Šarlote Jungštet.

Postao je poznat po uskršnjim Faberžeovim jajima, napravljenim od plemenitih metala i dragog kamenja.

Gustavovi preci bili su hugenoti, izbjegli iz Francuske nakon diskriminatornog Nantskog edikta, kojim su katolici proterivali protestante.

Faberžeovi preci tako su se prvo naselili u Berlin a 1800. u baltičku provinciju Letoniju, koja je tada već bila u ruskim rukama.

Nakon školovanja u Petrogradu, Gustav je pekao zanat po Evropi (u Drezdenskoj školi umetnosti i zanata), školovao se i u Francuskoj i Engleskoj.

Dobio je i zvanje zanatlije. Obrazovanje po Evropi imao je do 1872., kada se sa 26 godina vratio u rodni Sankt Peterburg i oženio Augustom Julijom Jakobs.

Narednih 10 godina mentor mu je bio očev pomoćnik Hiskijas Pendin.

Njihova kompanija je radila i na restauraciji Ermitaža.

Faberže je sa renomeom carevog juvelira postao poznat i preko granica.

Zastupništva je imao u Kijevu, Odesi, Londonu, Moskvi i Sankt Peterburgu.

Nakon Oktobarske revolucije boljševici su preuzeli njihovo imanje, a porodica Faberže je izbegla na Zapad (u Nemačku i kasnije Švajcarsku).

Najpoznatije Faberžeovo delo naručio je ruski car Aleksandar Treći, za svoju ženu Mariju Fjodorovnu, to su bila uskršnja jaja, danas poznata kao Faberžeova jaja.

Umro je 24. septembra 1920. godine u Lozani u Švajcarskoj.

autor: AM izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side