Grožđe jača krvotok i reguliše holesterol
11.09.2019 Beograd

Grožđe jača krvotok i reguliše holesterol

Grožđe jača krvotok i reguliše holesterol Foto: pixabay.com
U sezoni grožđa treba iskoristiti njegovo pozitivno dejstvo na zdravlje srca, holesterola i gubitak kilograma.

 

 Osim što osvežava grožđe može da utoli glad, a u tradicionalnoj medicini koristi se za lečenje niza oboljenja, piše 24sata.hr.

Preporučuje se za čišćenje krvi, regulisanje probave, uklanjanje masnih naslaga iz tela, lečenje upalnih procesa probavnih organa, kao i kod reumatskih tegoba i kožnih alergija.

Sveži sok od grožđa bogat je vitaminima A, B i C kao i brojnim mineralima. Grožđe deluje kao prirodni tonik, a ujedno je prilično hranjivo. Sadrži oko 20 posto šećera pa je dobra zamena za industrijske slatkiše.

Ovo voće je vrlo važan izvor bioflavonida, koji štite organizam od slobodnih radikala. Zbog različitih antioksidansa grožđe snažno deluje protiv bakterija, virusa, upala i alergija.

Preporučuje se protiv loše cirkulacije, a važno je i u usporavanju starenja, odnosno sprečavanju demencije i degenerativnih očnih bolesti.

Kupujte samo zrele grozdove jer jednom ubrani više ne sazrevaju. Grozd s bobicama mora biti zelenkastožut. Grožđe operite neposredno pre jela, a kako biste sočuvali svežinu, držite ga u plastičnoj kutiji u frižideru.

Belo grožđe ima vrlo sličnu energetsku vrednost kao crno, nešto manje kalijuma i kalcijuma, ali siromašno je fenolima u odnosu na crno grožđe. Kožica crnoga grožđa obiluje fenolima, koji mu daju boju i ukus i veoma su korisni za zdravlje.

 

Spas za krvne sudove

Polifenoli su antioksidansi koji uništavaju slobodne radikale, koji mogu da izazovu tumore. Takođe, čuvaju prohodnost arterija, pa tako smanjuju rizik od bolesti srca. Crno grožđe bi trebalo jesti često zbog obilja hranjivih sastojaka,najviše kalijuma, vitamina C, B1 i B6 i mangana. Ono obiluje i flavonoidima, od kojih su najvažniji kvercitin i rezveratrol jer smanjuju zgrušavanje krvi i snižavaju loš holesterol, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti.

 

Protiv kašlja

Nedavno istraživanje pokazalo je da konzumiranje crnog grožđa povećava nivo hormona melatonina, neophodnog za dobar san. Visoka koncentracija rezervatola je u kožici crnog grožđa. Rezervatol pozitivno utiče na motoričke i mentalne funkcije mozga i smanjuje rizik od moždanog udara, a pomaže i fleksibilnost srčanog mišića. Neka istraživanja su pokazala da rezervatol ima važnu ulogu u sprečavanju malignih bolesti i da može ubrzati uništavanje već postojećih ćelija raka. Od određenih vrsta grožđa prave se grožđice koje mogu zameniti i šećer u kolačima. Iako se za njih smatralo da uzrokuju propadanje zuba, novija istraživanja su potvrdila suprotno - da one zapravo štite zube i desni.

autor: SA izvor: N1/24sata.hr
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole Novinaru VOICE-a Igoru Išpanoviću nagrada Novosadske novinarske škole

  Novinaru Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Igoru Išpanoviću večeras je u Novosadskoj novinarskoj školi uručena nagrada za najbolju medijsku priču na temu ekstremizma, radikalizacije ili terorizma.

 • Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana Uručenje Nobelovih nagrada biće virtuelno, ceremonija otkazana

  Fizička ceremonija uručenja Nobelovih nagrada u Stokholmu 10. decembra je otkazana, prvi put da se to desi od 1944. godine, zbog pandemije Kovida-19, objavila je danas Nobelova fondacija.

 • Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna Sajam knjiga u decembru, ako epidemiološka situacija bude povoljna

  Međunarodni beogradski sajam knjiga koji je trebalo da bude održan od 25. oktobra do 1. novembra 2020, odložen je za sredinu decembra ove godine, ukoliko epidemiološke prilike budu dozvolile, saopšteno je danas iz Beogradskog sajma.

 • U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija U Holivudu dogovoren pandemijski protokol kako bi se pokrenula filmska mašinerija

  Holivudski sindikati postigli su sporazum o pandemijskim protokolima sa glavnim studijima koji će omogućiti ponovo pokretanje proizvodnje filmova i televizije posle šest meseci zastoja i sve veće nezaposlenosti.

 • Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo Na severu Banata sva tri para orlova krstaša uspešno izvela potomstvo

  Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da su sva tri para orla krstaša na severu Banata ove godine uspešno izvela potomstvo, te je njihova populacija sada bogatija za tri mlada orla.

 • U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl U Parizu preminuo glumac Majkl Lonsdejl

  Britansko-francuski glumac Majkl Lonsdejl (Michael Lonsdale) koji je u francuskoj bio poznat kao Mišel Londal i ostvario karijeru dugu 60 godina u filmu i pozorištu, preminuo je danas u svom domu u Parizu u 90. godini, saopštio je njegov agent.

 • Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju Mali koraci koji zaslužuju veću pažnju

  Danas skoro svako koristi brojač koraka, pedometar ili ga ima u svom telefonu. Uveče pred spavanje, kad želimo da proverimo koliko smo koraka tog dana napravili, možemo se zapravo iznenaditi koliko smo kilometara prešli. Iznenaditi i biti ponosni na sebe. To nas takođe može motivisati da sutradan pređemo malo više, prekosutra još više i tako iz dana u dan možemo povećavati broj koraka. Jednog dana ćemo se probuditi u telu koje je u top formi, telu koje su izvajali oni mali koraci na početku.

 • Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg Impresivno pravno nasleđe Rut Bejder Ginsburg

  Sutkinja američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsburg, koja je preminula u 87. godini, ostavila je impresivno pravno nasleđe borbom protiv rodne diskriminacije, ali i prazninu u instituciji u osetljivom trenutku uoči predsedničkih izbora u novembru, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

 • Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi Održano virtuelno proglašenje dobitnika nagrada Emi

  Dodela nagrada Emi, ekvivalenta Oskarima za televizijska ostvarenja, održana je sinoć u SAD potpuno virtuelno zbog epidemije korona virusa.

 • Avion na voodonik prioritet Erbasa Avion na voodonik prioritet Erbasa

  Razvoj aviona s pogonom na vodonik je "strateški prioritet" multinacionalne evropske kompanije "Erbas" koja je obelodanila tri koncepta od kojih će jedan postati avion i ući u saobraćaj 2035. godine.

Preporuke prijatelja