27.10.2016 Beograd

Goran Marković: Knjiga o meni teška je skoro dva kilograma

Goran Marković: Knjiga o meni teška je skoro dva kilograma Foto: Zoran Raš
"Neverovatno je da knjiga o mom delu teži skoro dva kilograma... Pomislio sam ovo mora da je kraj kada sam je uzeo u ruke", kazao je za Tanjug naš proslavljeni filmski reditelj Goran Marković povodom predstavljanja knjige "Nacionalna klasa" Maje Medić na beogradskom Sajmu knjiga.

Marković je dodao da je najlepše knjuzi što je ona sastavljena od radnih snimaka.

"Tu vidite kako jedan čovek stari, goji se, kako se menja estetika koju želi da sprovede u svojim filmovima. Posebno mi je drag deo posvećen filmu "Specijalno vaspitanje" u kojem je debitovao Branislav Lečić, gde se vidi veliki entuzijazam svih ljudi koji su bili vezani za film. U knjizi je dokumentovana moja sudbina kao autora", kazao je Goran Marković

On je dodao da se u knjizi vidi kako je nekada verovao u studijske okolnosti pravljenja "sveta" koji mu je potreban za film i kako se vratio spoljnim uslovima realnog života.

"Sve te promene u mom filmskom izrazu mogu biti interesantne ljudima. Nisu to samo privatni snimci Gorana Markovića već razvoj estetike jednog reditelja. Biće zanimljivo kada neki protogonisti tih filmova budu videli knjigu" rekao je Marković.

Marković je najavio novi film čije snimanje privodi kraju.

Reč je o televizijskom filmu iz dva dela o Petru Kočiću.

Petar Kočić je pre 100 godina umro u blizini Beograda na Guberevcu u ludnici, a to je, navodi Marković, malo poznato.

Prema njegovim rečima, u tadašnjoj okupiranoj Srbiji od strane Austrougarske, ludnica na Guberevcu je bila poslednja slobodna teritorija. "Petar Kočić se našao u centru otpora Austrougarima u toj ludnici i taj momenat me je privukao da snimim film u njemu. Za četiri dana završavam snimanje i premijera bi trebalo uskoro da usledi na programima RTS-a," zaključio je Marković.

autor: JU izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side