Godišnje istraživanje pokazalo da se LGBTI+ populacija u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom
15.05.2020 Beograd

Godišnje istraživanje pokazalo da se LGBTI+ populacija u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom

Godišnje istraživanje pokazalo da se LGBTI+ populacija u Srbiji i dalje suočava sa diskriminacijom Foto: Pixabay
Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS i Gej lezbejski info centar GLIC saopštili su danas da je godišnje istraživanje koje su sproveli povodom 17. maja, Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije pokazalo da čak 77 odsto ispitanih smatra da Republika Srbija ne vodi računa o položaju građana i građanki takve seksualne orijentacije.

U saopštenju se navodi da je zaključak istraživanja da se "građani i građanke LGBTI+ suočavaju sa izuzetno visokim nivoom nasilja i diskriminacije, a država i dalje ne ulaže dovoljno napora da se ovakvo stanje promeni".

Kako se navodi u saopštenju, "tome u prilog govore činjenice da 82 odsto ispitanika smatra da Srbija nije dobro mesto za život LGBTI osoba i da se tek 14 odsto njih oseća slobodno da izrazi svoj identitet".

"Kao i prethodnih godina, nasilje je na vrhu liste problema sa kojima se LGBTI+ osobe svakodnevno suočavaju. Čak 59 odsto ispitanih navelo je da je u poslednjih godinu dana bilo izloženo nekom obliku nasilja. Posebno zabrinjava podatak koji ukazuje na učestalost seksualnog nasilja što prijavljuje 14 odsto ispitanih", navodi se u saopštenju.

Prema podacima godišnjeg istraživanja emocionalno nasilje je i dalje najučestaliji oblik nasilja nad LGBTI+ osobama i doživelo ga je 56 odsto ispitanika, a kada je u pitanju fizičko nasilje, pokazuje se isti nivo izloženosti kao i u prethodnom ciklusu istraživanja 2018. godine, odnosno, ovaj oblik nasilja prijavilo je osam odsto ispitanih.

"Fokus ovogodišnjeg istraživanja bio je i na sagledavanju položaja LGBTI+ osoba u oblasti rada i zapošljavanja, a rezultati pokazuju da 16 odsto LGBTI+ radnika koji su tražili posao smatra da je u poslednjih godinu dana bilo diskriminisano, dok 24 odsto smatra da je bilo diskriminisano na radu", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, "uznemirava podatak da čak 92 odsto ispitanika smatra da postojeći mehanizmi ne mogu da im garantuju zaštitu, dok 53 odsto smatra da poslodavci ne sankcionišu delotvorno diskriminaciju u radnom okruženju".

Kao osnovne zahteve prema državi LGBTI+ učesnici u ovom istraživanju izneli su između ostalog "unapređenje zakonodavnog okvira, pre svega regulisanje istopolnih zajednica i unapređenje mehanizama zaštite od nasilja i diskriminacije".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side