19.06.2018 Beograd

Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče

Gljivične infekcije nokta se teško i dugo leče Foto: Pixabay.com
Toplo vreme, znojenje i zatvorena obuća, kao što su patike u kojima većina muškaraca provodi leto, pogoduju razvoju gljivica na noktima, koje se javljaju kod 20 odsto populacije starije od 60 godina.

Zbog anatomskih karakteristika, ovaj problem se teško leči i može da se prenose sa jednog nokta na drugi. Često se uvek iznova javlja, zbog nepotpune terapije, higijenskih i životnih navika i udruženih stanja kao što su dijabetes, slabija periferna cirkulacija, bolesti i lekova koji dovode do slabljenja imunog sistema.

Mesta na kojima se najčešće "zakači" gljivična infekcija jesu javna kupališta, nesterilisani instrumenti za manikir i pedikir, sale za vežbanje i svlačionice. Može da se prenese sa jednog na drugog ukućanina, dok su zbog lošije cirkulacije, sporijeg rasta nokta i promena strukture nokatne ploče, ovom problemu najviše sklone starije osobe.

- Pacijenti koji koriste imunosupresivne lekove, imaju oslabljen imuni sistem, povredu nokta i oboljenja koja dovode do lošije cirkulacije, pod povećanim su rizikom od nastanka gljivičnih infekcija - kaže, za "Novosti", dr Tanja Tirnanić, dermatovenerolog iz Zavoda za kožne i venerične bolesti u Beogradu.

Prema rečima naše sagovornice, najefikasnije lečenje uključuje terapiju oralnim antimikoticima, koji se primenjuju sedam dana mesečno, tokom nekoliko meseci.

- Koriste se kada je neznatno zahvaćen jedan nokat, ali i u uznapredovalim fazama gljivične infekcije. Najvažniji preduslov za primenu sistemske terapije u lečenju je adekvatna funkcija jetre i redovna kontrola biohemijskih parametara tokom primene - kaže dr Tanja Tirnanić.

Upravo zbog poremećaja funkcije jetre ili zbog povećanog rizika njeaga, koriste se i antimikotske kreme, koje zahtevaju svakodnevnu, upornu i dugotrajnu primenu.

- Terapija dugo traje, ali je lečenje neophodno kako bi se sprečio bol, diskomfor i širenje gljivične infekcije sa nokta na druge delove kože. U pojedinim slučajevima, ukoliko se infekcija ne leči može da dođe do težih komplikacija, kao što je gubitak nokatne ploče i nastanka bakterijskih infekcija, poput celulitisa i osteomijelitisa - objašnjava doktorka Tirnanić.

Mere prevencije su, takođe, važne i obuhvataju izbegavanje tesne obuće, obavezno nošenje papuča na javnim kupalištima i u svlačionicama, svakodnevno pranje stopala, redovno skraćivanje noktiju i korišćenje antifungalnih sprejeva za obuću. Takođe, pedikir i manikir treba obavljati u kozmetičkim salonima za koje smo sigurni da sterilišu instrumente na adekvatan način.

 

BAKTERIJE I EKCEMI

Infekcije gljivicama nisu jedini uzrok promene izgleda nokatne ploče.

- Druga oboljenja poput psorijaze, ekcema, bakterijskih infekcija i trauma nokta mogu dovesti do promene izgleda nokatne ploče. Zbog toga je uvek najbolje i najsigurnije obratiti se lekaru, uraditi mikološki pregled nokta i zatim započeti terapiju antimikoticima ukoliko je neophodno - kaže dr Tanja Tirnanić.

autor: VV izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kad mama pati posle porođaja, kako joj pomoći? Kad mama pati posle porođaja, kako joj pomoći?

  U prvim nedeljama posle porođaja čak oko 70 odsto žena je "promenljivog raspoloženja", a za lečenje postporođajne depresije najvažnija je podrška okoline.

 • Vašington želi da utvrdi broj mačaka u gradu, kreće popis Vašington želi da utvrdi broj mačaka u gradu, kreće popis

  U Vashingtonu su državna i privatna udruženja pokrenula trogodišnji popis ukupnog broja mačaka u glavnom gradu, u nadi da će to pomoći razvoju upravljanja mačjom populacijom širom Sjedinjenih Američkih Država.

 • Signali koje telo šalje kad mu treba pomoć Signali koje telo šalje kad mu treba pomoć

  Ako s našim organizmom nešto nije u redu, telo će nam to i reći. Međutim, neritko te signale ignorišemo pa simptomi mogu prerasti u ozbiljniji zdravstveni problem. Saznajte koji vam to signali govore da vaše telo treba pomoć.

 • Ne stavljajte dezodorans ujutru! Ne stavljajte dezodorans ujutru!

  Za većinu odraslih jutarnja rutina izgleda ovako: nekoliko puta pomeramo vreme ustajanja na budilniku, ustajemo, tuširamo se, stavljamo dezodorans, oblačimo se i napuštamo kuću.

 • Preživećemo zahvaljujući dopaminu Preživećemo zahvaljujući dopaminu

  Na euforično stanje prilikom slušanja određene muzike utiče hormon dopamin kojeg luči mozak, podstičući osećaj zadovoljstva, sličan onome koji izaziva omiljena hrana.

 • Dugo izdisanje smanjuje nervozu Dugo izdisanje smanjuje nervozu

  Ako vas uhvati napad panike, nešto vas u trenutku iznervira ili razbesni, probajte da odmah "napadnete" stres, a ne da mu se prepustite. Sigurno ste čuli za neke tehnike koje mogu da vam pomognu u tim momentima.

 • Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej? Da li ste u pijanstvu Meri Popins ili Hemingvej?

  Na osnovu toga kako se ponašaju u društvu, psiholozi su klasifikovali one koji preterano uživaju u alkoholnim pićima u četiri glavne grupe.

 • Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata Ispod površine Zemlje milijarde tona dijamanata

  Ispod površine Zemlje se nalazi ogromno blago od nekoliko milijardi tona dijamanta, saopštili su naučnici prestižnog Insituta za tehnologiju (MIT) u američkoj saveznoj državi Masačusets.

 • Netfliks će emitovati poslednji nastup Brusa Springstina na Brodveju Netfliks će emitovati poslednji nastup Brusa Springstina na Brodveju

  Američka internet kompanija Netfliks (Netflix) saopštila je danas da će emitovati poslednji nastup na Brodveju čuvenog američkog muzičara Brusa Springstina.

 • Tačno 40 godina od filma Briljantin Tačno 40 godina od filma Briljantin

  Prošlo je 40 godina od kada su Olivija Njuton-Džon i Džon Travolta osvojili srca mladih u svetu, a sam mjuzikl "Briljantin" (Grease) od tada nije dobio nijednu boru, i dalje je aktuelan.

 • Napravljena mapa opasnosti od zmija Napravljena mapa opasnosti od zmija

  Švajcarski, britanski i američki naučnici sastavili su mapu opasnosti od zmija, uzimajući u obzir rizik od ujeda otrovnice i mogućnost pristupa medicinskoj pomoći.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side