Garfild napunio 34 godine
19.06.2012 Los Anđeles

Garfild napunio 34 godine

Garfild napunio 34 godine
Mačak Garfild, strip junak američkog autora Džima Dejvisa, danas je napunio 34 godine.

Garfild je žuti mačak, rođen u kuhinji italijanskog restorana u kojoj je pojeo svu lazanju i makarone,a dobio je ime po autorovom dedi.

Prvi put se pojavio 19. juna 1978.

Lik je čuven po alavosti, lenjosti i sarkastičnim opaskama. Njegov vlasnik je 30-ogodišnji Džon Arbakl, nespretan tip koji pokušava da nađe devojku i neuspešno se udvara veterinarki Liz Vilson.

Pored mačka, Arbakl ima i psa Odija, priglupog i naivnog bigla koga Garfild maltretira. Ipak, u jednoj epizodi, u kojoj je ostao sam u kući, Odi čita "Rat i mir" i gleda televizijski program "veče sa Mocartom".

Garfild je veoma brzo postigao uspeh na tržištu - 1981. izlazio je u 850 listova i zaradio preko 15 miliona dolara od prodaje suvenira - koja je postigla tolike razmere da je Dejvis morao da osnuje posebnu kompaniju za vođenje prodaje.

Godine 2007. Garfild je držao Ginisov rekord po broju listova u kojima je izlazio - tada ih je bio 2.580. Njegova godišnja zarada iznosi između 750 miliona i milijardu dolara, a o uspehu govori i broj fanova na društvenoj mreži Fejsbuk, kojih ima 3,5 miliona.

Dejvis se danas uglavnom bavi prodajom i nije više jedini autor stripa. On i dalje piše scenarije i skicira crteže, ali ih drugi autori tuširaju i kolorišu.

TV serija "Garfild i prijatelji" izlazila je od 1988. do 1995, a prvi put je prikazana na CBS-u.

Prvi film "Garfild" snimljen je 2004, sa Bilom Marijem u glavnoj ulozi. Usledila su četiri nastavka: "Garfield: Priča o dve mace" 2006, "Garfield Gets Real" 2007, "Garfield's Fun Fest 2008." i "Garfield's Pet Force 2009."

autor: AM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side