Fondacija “Stanislav Vinaver” predstavila prvo kolo sabranih dela Radomira Konstantinovića
01.11.2018 Beograd

VideoFondacija “Stanislav Vinaver” predstavila prvo kolo sabranih dela Radomira Konstantinovića

Fondacija “Stanislav Vinaver” predstavila prvo kolo sabranih dela Radomira Konstantinovića Foto: Novi optimizam
Svojom vanvremenošću Konstantinovićevo delo podstiče i kulturu sećanja i kulturu života, rečeno je na promociji prvog toma sabranih dela Radomira Konstantinovića

Pet knjiga prvog kola Sabranih dela Radomira Konstantinovića, u izdanju Fondacije “Stanislav Vinaver” iz Šapca promovisano je u subotu 28. oktobra u okviru Medija marketa, koji se organizuje paralelno s Međunarodnim sajmom knjiga u Beogradu.

Uz već objavljivanu roman “Dekartova smrt”, u prvom kolu Konstantinovićevih sabranih dela priređivači Gojko i Iva Tešić uvrstili su eseje “Veličina i prokletstvo”, “O jednom ćutanju” “Neispisano vreme” i “Beket i drugi”.

Uz ove knjige predstavljen je i zbornik radova “Videlo sveta: Stanislav Vinaver i francuska kultura”, nastalih na prvim “Vinaverovim danima” održanim u Šapcu 2016. godine.

Za istoričarku Latinku Perović nesporna je duhovna veza Konstantinovića i Vinavera. Naglašavajući da, uprkos različitim mišljenjima, Konstantinovićevo delo nikada nije dovođeno u pitanje, ona je skrenula pažnju da se ovaj veliki pisac i mislilac još pedesetih godina prošlog veka izdvojio glasom i pravom na različitost u tadašnjoj unisonosti.

Prema rečima direktora Fondacije “Stanislav Vinaver” Dragana Vujadinovića, potpuno je prirodno da Fondacija ponese ime “jednog od najvećih Evropljana i Šapčana i potpuno normalno da se Fondacija upusti u objavljivanje sabranih dela Radomira Konstantinovića, velikog čoveka, humaniste i borca za ljudska prava”, bez čije bismo “Filosofije palanke” bili i ostali samo “palanka bez filozofije”.

Kad Fondacija nosi tako veliko ime, mora da postavi i velike ciljeve, kazao je predsednik Upravnog odbora ove kuće Slobodan Ilić: “Cilj Fondacije je uključivanje što većeg broja mladih u kulturna dešavanja jer mladi u ovo vreme među svoje prioritete ne ubrajaju demokratiju i borbu za ljudska i građanska prava, a suštinske demokratije nema bez građanskih prava, nezavisnih institucija i medija koji su danas izuzetno ugroženi. Prvi i osnovni cilj Fondacije da se za njih bori!”

Uz priređivača sabranih dela Gojka Tešića i Vujadinovića, gradonačelniku Šapca Nebojši Zelenoviću i njegovim saradnicima zahvalio se i Radivoje Cvetićanin na tome što su formirali Fondaciju Stanislav, “koja se upustila u ovako veliki poduhvat od izuzetnog značaja za našu kulturu: “Objavljivanjem sabranih dela Radomira Konstantinovića napravljen je jedan zbilja veliki korak i započet posao koji će, prema planu, biti završen za tri godine.”

Konstantinovićevo delo ne podstiče samo kulturu sećanja već i kulturu života, rekao je profesor filozofije iz Kraljeva Vladimir Marović, naglašavajući da “Filosofija palanke” nije filozofija samonegiranja već prevazilaženja duha plemena u agoniji, kako je govorio sam Konstantinović: “Derivati plemena koje susrećemo u velikoj meri mogu biti raznovrsni, poput partije, države, nacije, crkve, korporacije i kasarne. Oni su u svemu onome što sa sobom nosi strogu hijerarhiju, koja i počiva na principu ‘autoriteta odozgo i podaništva odozdo’.”

Za pisca Svetislava Basaru Konstantinović je uočio glavni problem Srbije i njenog naroda – jezik: “Konstantinović je u ‘Filosofiji palanke’ suptilno ukazao da se mora razvijati jezik kako bi se sve ostalo razvijalo jer je on osnovni deo naše realnosti. Velika je stvar što izlaze njegova sabrana dela propraćena komentarima i neobjavljenim rukopisima. To je znak da Srbija, ne ona druga niti bolja već ona koja je ugušena srpskim prostaklukom i primitivizmom, ipak nije posrnula i ide dalje.”

Promocija prvog kola sabranih dela Radomira Konstantinovića u izdanju Fondacije “Stanislav Vinaver” zajednički su organizovali Dan Graf i pokret Novi optimizam, na štandu dnevnog lista Danas.

O velikom izdavačkom poduhvatu i delu Radomira Konstantinovića govorio je i priređivač Gojko Tešić, najavljujući ukupno 33 knjige, od koji je 15 dosad nepoznato publici.

 

 

* Projekat “Stanislav Vinaver – povratak u Šabac i Srbiju” sufinansira se sredstvima iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

autor: J. Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side